Orbán Viktor tartja az év utolsó kormányinfóját

A kormányinfókat általában Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, illetve Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szokta tartani, ám ezúttal rendhagyó módon Orbán Viktor miniszterelnök áll majd a sajtó megjelent képviselői elé kedden 10 órától a Karmelita kolostorban.

Orbán Viktor hosszú évek óta nem ad interjút a magyar kormánytól független sajtóorgánumoknak. A miniszterelnök rendszerint péntekenként hallható a Kossuth rádióban, de itt szokásosan a kormányzati narratívát kiszolgáló interjúk születnek vele.

Egyébként nyáron már előfordult, hogy Orbán Viktor váratlanul megjelent a kormányinfón, de erről előre nem értesítették az újságírókat.

A keddi kormányinfón így jó eséllyel olyan médiumok is kérdezhetnek a miniszterelnöktől, akiknek egyébként nem volna esélyük erre, illetve csak külföldi sajtótájékoztatókon, ahonnan nem lehet kitiltani a hazai sajtó nem kormányközeli részét.

Utoljára december 10-én volt kormányinfó, amikor Gulyás Gergely az alkotmánybíróság döntésére reagált, miszerint a magyar állam addig gyakorolhat nem kizárólagos uniós hatáskörbe tartozó jogokat, amíg nincs közös EU-intézkedés.