Nyílt levelet írt a miniszterek az LMP társelnöke a tavak védelme miatt

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke nyílt levelet írt Nagy István agrárminiszternek, aki egyben a környezet- és természetvédelemért felelős miniszter is. A társelnök szerint a Balaton, a Fertő-tó, a Velencei-tó vagy a tatai Öreg-tó védelme nem lehet pártpolitikai kérdés.

A levél teljes terjedelmében az alább olvasható:

Tisztelt Miniszter Úr!

A helyi civil szervezetekből álló Nagy Tavak Koalíció felkért, hogy nyújtsam be újra az általuk kidolgozott határozati javaslatot az országgyűlés felé. A javaslatuk befogadásával és elfogadásával garantálhattuk volna, hogy a természetvédelmi szempontból rendkívül értékes nagy tavaink, a Balaton, a Fertő tó, a Tatai Öreg-tó és a Velencei-tó, ne eshessenek áldozatul állami és magán idegenforgalmi beruházásoknak a jövőben, és hogy egyetlen kormány se asszisztálhasson a gazdasági elit rövid távú haszonszerzéséhez.

Így megőrizhetnénk e fantasztikus természeti helyeket a jövő nemzedékeknek. Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága elnökeként örömmel tettem eleget a civilek kérésének, és levélben kerestem meg a frakcióvezetőket, kérve támogatásukat.

Sajnos a kormánypárti frakcióktól megkeresésemre nem érkezett válasz, se csatlakozási szándékról, se konstruktív módosító javaslatokkal kapcsolatban.

Ezután a bizottságunk kormánypárti tagjai tartózkodásukkal ismét megakadályozták, hogy a javaslat az Országgyűlés elé kerüljön.

Bencsik János alelnök úr azzal indokolta tartózkodását, hogy nem volt előzetes érdemi megkeresés, egyeztetés, és szerinte így ez csak egy politikai akció. Értetlenül állok képviselőtársam kijelentése előtt, hiszen én magam küldtem meg a tervezetet minden frakcióvezetőnek, a civilek pedig közvetlenül minden bizottsági tagnak, kérve támogatásukat.

Az ügy azonban fontosabb annál, minthogy ebben a kérdésben vitát nyissunk, hibást keressünk.

Ezért a bizottság elnökeként személyes találkozót kezdeményezek, amelyre tisztelettel meghívom Önt, mint a környezet- és természetvédelemért felelős minisztert! Meghívást kapnak a találkozóra a parlamenti pártok frakcióvezetői, és természetesen a javaslatot kidolgozó és támogatásunkat kérő Nagy Tavak Koalíció képviselői. Gondolom, egyetért velem abban, hogy a téma fontossága a személyes találkozót mindenképp indokolttá teszi.

Bízok benne, hogy az egyeztetés utána a kormánypárti képviselők is támogatni fogják a javaslatot a bizottsági eljárás során, majd az országgyűlésben. Amennyiben Ön, illetve Kocsis Máté és Simicskó István frakcióvezető urak is nyitottak a széles körű egyeztetésre, vállalom a megszervezését. Egyben csatolom Önnek a határozati javaslatot.

Egyetértve Bencsik János képviselő társunkkal, nagy tavaink védelme nem lehet pártpolitikai ügy, ezért különösen bízok pozitív visszajelzésében.

Várom megtisztelő válaszát!

Forrás: schmuckerzsebet.hu

Kiemelt kép: Jövő TV