Ungár Péter: aki ilyeneket mond az nem tudja hol él és hol politizál

Az LMP politikusa közösségi oldalán tett közzé bejegyzésében azt firtatja, hogy miért nem adja meg az Orbán-kormány minden otthongondozónak a minimálbérrel megegyező összeget, hiszen az a költségvetés szintjén ez nevetségesen alacsony összeg lenne és rengeteg családon segítene érdemben.

Ungár szerint a kormány azt gondolja, hogy a családgondozás a család feladata, de szerinte ezt a feladatot nem tudják megfelelően ellátni, hiszen sem anyagi okok miatt nem megoldható az otthonmaradás és nem is rendelkeznek a családtagok az ápoláshoz szükséges tudással. Ráadásul sokan vannak, akik nem egy településen élnek rokonaikkal. A képviselő szerint aki ennek ellenére azt állítja, hogy nincs szükség állami segítségre, az „nem tudja hol él és hol politizál„.

Az országgyűlési képviselő négy pontban foglalta össze a legnagyobb problémákat:

1. A demencia, ami az idősgondozás leggyakoribb oka, egy súlyos betegség. Súlyosan beteg embereket nem is tanácsos és tulajdonképpen nem is lehet otthon egy képzetlen családtagnak ellátni. Ez egy betegség, ami szakember felügyeletét igényli. A demencia népbetegség, és a várható élettartam növekedésével egyre többeket és egyre tovább fog érinteni.

2. Az családok jelentős részében előfordul, hogy a generációk nem ugyanott élnek. Láttunk már olyat, hogy valaki szombathelyi, de Pécsre házasodott.

3. Ma Magyarországon egy család akkor tud megélni, ha két keresetet biztosít. Aki szerint ez nem így van az hazudik. Nem engedheti meg magának szinte senki, hogy egy kereset kiessen és 0-24 órában egy idős embert gondozzon az ápolási díjért. Ráadásul ebből a két fizetésből kell még sok esetben a gyerekeket is fenntartani.

4. A mozaik családok szinte többségbe kerültek Magyarországon, nem mindenkinek van elérhető és erre megkérhető rokonsága, hogy gondozza. Ettől még fizette ez az ember a TB-t évtizedeken át, tehát nem becsmérlést és kioktatást, hanem méltó időskort érdemel az államtól.

A teljes bejegyzés az alábbi posztban olvasható:

Sokakban felmerül a kérdés, hogy miért nem adja meg az Orbán-kormány minden otthongondozónak a minimálbérrel megegyező…

Közzétette: Ungár Péter – 2021. november 10., szerda