Karácsony: folytatja a fake news terjesztését az Index

A a csütörtöki napon az index.hu hírportálon megjelent egy hír, miszerint Budapest vezetése eladná a Városháza épületét, amire szerintük a fővárost vezető koalícióhoz közel álló üzleti körök már meg is tették az első lépéseket a főváros minden bizonnyal legértékesebb ingatlanának eladása érdekében. A mai napon újabb cikket jelentettek meg, mivel szerintük az eladás tényét szerződés bizonyítja. Karácsony cáfolta a csütörtökön és pénteken megjelent álhírt is.

A főpolgármester a közösségi médiában azt írta csütörtökön az első megjelent indexes írás után:
Az index.hu-t sajnálatos módon elérte a fake news korszelleme. A kissé szokatlan módon a főszerkesztő által személyesen jegyzett cikk – a sajtóetikai szabályokat megsértve, a reakciót be sem várva – ma reggel háromnegyed nyolckor úgy került ki vezető anyagként a portálra, hogy mindössze húsz perccel azelőtt kérték egyáltalán a Fővárosi Önkormányzat nyilatkozatát.

Hozzátette, az ingatlan értékesítéséről semmilyen döntés nem született, arra nem keres vevőt a Fővárosi Önkormányzat, ellenben a Városháza ingatlanegyüttesével kapcsolatban számos döntést hozott a közelmúltban a Fővárosi Önkormányzat, így a Merlin Színház épületének felújításáról és a Városháza Park tervpályázatának kiírásáról.

A főpolgármester szerint a pénteken megjelent írással az Index a sajtóetikára ismét fittyet hányva, meg sem várva a Fővárosi Önkormányzat válaszát, úgy jelentette meg írását, melyet a lap főszerkesztője írt.

Karácsony Gergely megírta, hogy ingatlanközvetítőt a Fővárosi Önkormányzat nem alkalmaz ingatlanok értékesítésénél, azokat a saját, 100%-os tulajdonú vagyonkezelője bonyolítja le. Szerinte szánalmas dolog, hogy az Index főszerkesztője minden ténybeli alap nélkül a Fővárosi Önkormányzatnak tudja be egy kényszertörlés alatt álló cég papírfecnijét.

Megismétlem: sem döntés nem született a Városháza értékesítéséről, de annak érdekében lépéseket sem tett a Fővárosi Önkormányzat, így arra megbízást sem adott. Minden más hazugság. Azért pedig feljelentést teszek, hogy kiderüljön: keltette-e valaki alaptalanul azt a látszatot, hogy árulhatja a Városházát. – írja a főpolgármester Facebook bejegyzésében.