Kiderül, mennyit fizetett Győr a Tankcsapda koncertért

Az zugytudjuk.hu szúrta ki, hogy Győr városa az augusztus 20-án megrendezett Tankcsapda-koncertért 66 millió Forintot fizetett. Szinte pontosan annyit, amennyibe a tavalyi BaRock Zenebona került, de ott tizenhárom helyszínen huszonhat zenekar lépett fel.

Csak az után került ki a győri önkormányzat honlapjára a kulturális osztály már szeptember 29-én elkészült nyári üvegzseb-dokumentuma, hogy az ugytujuk.hu közérdekű adatigénylést adott le azért, hogy megtudják: mennyibe került a nyár végi Tankcsapda-, illetve Slade-koncert.

Ebből pedig kiderült, hogy az augusztus végi Tankcsapda-koncert 66 millió forintjába került Győr városának.

Az összeg önmagában is nagyon magasnak tűnik, főleg, ha összevetjük azzal a listával, ami pár éve szivárgott ki arról, hogy milyen fellépési díjjal dolgoznak egyes magyar zenekarok, énekesek. Ezen a listán – amiről annak szereplői elmondták anno a Borsnak, hogy árai viszonylag pontosak – Majka és Curtis szerepelt a legdrágább előadóként, ők 2,9 millió forintot kértek egy kilencven perces műsorért, amihez ők viszik a technikát. A második helyezett itt a Honeybeast lett, ők 1,8 millió forintért szintén saját technikájukkal turnéztak akkoriban.

A lap megírta, hogy az említett zenekar nem egy egyszerű koncerttel érkeztek Győrbe, hanem egy nagy, kivetítős-körszínpados show-val, ezért indokolt is lehetne, hogy a koncert költsége felkúszna egy valamivel magasabb tartományba – jelezte egy koncertszervezéssel foglalkozó budapesti szakember Pintér Bencének, a lap szerkesztőjének, de a szakembert szerint viszont a 66 millió forintos összeg így is meglepően magas. De beszéltek olyan rendezvényszervezővel is, aki szerint nem feltétlenül irreális ez az összeg.

A vélemények eltérnek tehát, de hogy még inkább kontextusba helyezze a lap a 66 millió forintos költséget, így azt is megírták: a tavaly augusztus 20-án a győri BaRock Zenebona került nagyságrendileg hasonló összegbe: azon 13 helyszínen 26 zenekar lépett fel.

De például Szombathelyen 2019-ben az egész Savaria Karnevál került 82 millió helyi adóforintba, ebből négy napon át jó pár program kijött, többek között ingyenes nagykoncertek, amelyeken például Rúzsa Magdi, Oláh Ibolya, a Blahaluisana és a Bagossy Brothers Company lépett fel számos helyi zenekar, illetve jelmezes hagyományőrzők mellett.

Az üvegzseb-dokumentumból a szeptember eleji Slade-koncert költségének egy része is kiderült, itt a hang-, színpad- és fénytechnika kerül 17,9 millió forintba, a zenekar gázsijáról egyelőre nincs információ.

/ugytudjuk.hu/

Kiemelt kép: Tankcsapda Facebook oldala