Kapjon frakciót Márki-Zay Péter? Szavazz!

A tavasz közeledtével az ellenzéki pártoknak legkésőbb az ajánlásgyűjtés kezdetéig fel kell állítani azt a közös listát, amivel nekivágnak az országgyűlési választásoknak. Talán senki nem számított arra, hogy az előválasztáson a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke került ki győztesként a miniszterelnök-jelöltek közül, ám ez azt a kérdést is felveti, hogy legyen-e parlamenti frakciója az újonnan érkező mozgalomnak és a hozzájuk tartozó szavazóknak, azaz az MMM-nek is.

Az talán vitathatatlan, hogy Márki-Zay Péter olyanokat is tudott mozgósítani az előválasztás második fordulójában, akik eredetileg el sem mentek volna szavazni. A kívülről érkező jelölt és mozgalma azonban nem volt benne abban a hat párti megegyezésben, amivel az ellenzéki pártok nekivágtak a 2022-es országgyűlési választásoknak, így jelen állás szerint nem biztos, hogy kapnának parlamenti frakciót.

Joggal adódik tehát a kérdés, megérdemelnek-e Márki-Zay Péter jelöltjei egy önálló frakciót. Jelenleg az MMM nem pártként van bejegyezve, így annak jelöltjeit az az Új Világ Néppárt fogadná be, akinek vezetője Pálinkás József, aki a 20 000 ajánlást sem tudta összeszedni a miniszterelnök-jelöltséghez, sőt egyéni választókörzetét is elveszítette az első fordulóban. Ehhez a frakcióhoz csatlakozna jó eséllyel a Vas megyei, korábban Jobbikos Bana Tibor, vagy a szintén Jobbik színekben induló, de az MMM nagygyűlésén szónokló Inotay Gergely is, aki a váci körzetben nyert az előválasztáson.

További érdekesség, hogy Márki-Zay Péter megkereste a Kétfarkú Kutyapárt elnökét, akit arra kért, pártja ne induljon önállóan a 2022-es választásokon, cserébe egy bejutó helyet kiharcol az ellenzék közös listáján. Kovács Gergely a megkeresésre nemet mondott.

Bár Orbán Viktor felé még nem érkezett megkeresés, de lapunknak nyilatkozva azt elárulta Márki-Zay Péter, hogy kiállna-e vitázni a miniszterelnökkel.