Kidobta a Kúria az egyik transzfób népszavazási kérdést

Megtagadta a Kúria annak a kérdésnek a hitelesítését, amit a kormány az LMBTQI-ellenes, az EU-s kötelezettségszegési eljárásra válaszul kezdeményzett népszavazásra adott be. Hiába fogadta a Nemzeti Választási Bizottság a „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?” kérdést, az nem lehet népszavazás tárgya. 

Dr. Varga Judit igazságügyi miniszter a Kormány nevében 2021. július 21-én öt népszavazásra javasolt kérdést nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB). A népszavazást az Európa Bizottság által elindítitott kötelezettségszegési eljárásra reagálva kezdeményezte a kormány, ezzel akarván bebizonyítva, hogy a júniusban elfogadott homofób és transzfób propagandatörvénynek van társadalmi támogatottsága. 

Az NVB népszavazási kérdéseit jóváhagyó döntéseit többen is megtámadtak a Kúria előtt, az első kérdés kapcsán a Kúria ma tette közzé ítéletét. 

A Kúria kimondta, hogy a gyermeken végzett nemi megerősítő beavatkozásokról egy  ilyen általánosan megfogalmazott kérdést nem lehet népszavazásra bocsátani. Akár az “igen”, akár a “nem” szavazatok kerülnek többségbe ugyanis a népszavazás során, az alaptörvény-ellenes helyzetet eredményezne. Ha az igenek kerülnének többségbe, minden gyermeknek joga lenne ilyen beavatkozást kérelmezni. Ha pedig a nemek, egyetlen gyermek esetében sem lehetne ilyen beavatkozásokat elvégezni, függetlenül az érintettek sajátos helyzetétől. Márpedig az interszex, a nemi diszfóriától szenvedő transznemű, és a cisznemű (nem transznemű) gyermekek nincsenek összehasonlítható helyzetben. Ilyen egymástól lényegesen különböző helyzeteket nem lehet azonosan kezelni. Egy, a népszavazási kérdésből következő generális tilalom aránytalanul korlátozná az érintettek önrendelkezési jogát és a testi integritáshoz való jogát.

“Üdvözöljük a Kúria döntésést, és bízunk benne, hogy a másik négy kérdés kapcsán is hasonlóan megfontolt, az érintettek alapvető jogait is figyelembe vevő döntések születnek,” mondta Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője.