Az információszabadság napján cenzúrázott az MTI

Az információszabadság nemzetközi napján az évi 100 milliárd forintból működtetett közmédia megtagadta az LMP közleményének közzétételét. A tragikomikus eset tökéletesen példázza a NER által csúcsra járatott intézmény működését, kizárólag a kormánypárt érdekeit szem előtt tartva látják el a feladatukat, elhallgattatva az őket kritizáló hangokat.

A párt közleménye arra hívja fel a figyelmet, hogy 2022-ben az új kormány egy tisztességes és kiegyensúlyozott közmédiát teremt majd. Alább olvashatják a cenzúrázott közleményt:

Ma ünnepelnénk az információszabadság napját, ha lenne mit.

Szeptember 28-án tartják az információszabadság nemzetközi napját. Gyaníthatóan nem a magyar közmédia a legfényesebb születésnapi gyertya az információszabadság tortáján.

Az információszabadság alapelve szerint minden állampolgárnak joga van ahhoz, hogy a közhatalmi szervek tevékenységére és a közpénzek felhasználására vonatkozó információkat megismerje. Ugyanakkor vannak olyan közszereplők, akiknek nem csupán joga, hanem egyenesen kötelessége figyelni a közpénzek felhasználásának útját és erről tájékoztatni a közvéleményt.

A sajtónak különösen feladata a közpénzek átláthatóságát figyelni és biztosítani. Sajnos a közmédia ennek a közfeladatának semmilyen tekintetben nem felel meg. Az évi 100 milliárd adóforintból fenntartott közmédia ahelyett, hogy óvná a közpénzek felhasználásának helyes módját, még a legkirívóbb kormányzati korrupciós ügyeket is igyekszik elhallgatni. Mondjuk ki: ami a Fidesznek kellemetlen, arról a közmédia egyetlen felülete sem tudósít.

Az LMP nem így képzeli el az információszabadságot, ezért a 2022-es kormányváltást követően tisztességes és kiegyensúlyozott közmédiát fogunk teremteni.

Schmuck Erzsébet és Kanasz-Nagy Máté, az LMP társelnökei