Két illegális sír, amely rámutat egy országos kellemetlenségre

Két sírt is illegális területen ástak meg az elmúlt időkben a XVI. kerületben. Az egyiket a régi Cinkotai strand területén, a másikat pedig egy régi izraelita temetőben. A két sírban az a közös, hogy mindkettőben valakinek a házikedvence pihen, és mindkettő olyan területen van, ahol nem kéne lennie. A két eset viszont csak pár lehet a több százból országunkban, amely felveti a kérdést: mit tegyünk, ha elpusztult szeretett háziállatunk? A kérdésre a válasz pedig bonyolultabb folyamat, mint azt gondolnánk…

Akinek van házikedvence, az tudja, hogy az családtag. Ugyanúgy lehet szeretni akár egy kutyát, mint egy gyermeket, lehet is velük annyit törődni és törődünk is. Ez pedig az állat kimúlása után is így van. Ezért sokan szeretnék, hogy legyen házikedvencüknek egy örök nyughelye, amit akár meg is látogathatunk olykor-olykor. Egy kisállatt eltemetése, eltemettetése viszont közel sem annyira „egyszerű”, mint egy emberé. Kisállat temetőkből közel sincs annyi, mint azt gondolnánk, és ez se kimondottan olcsó. Ilyenkor gyakori az az alternatíva, hogy szeretett kisállatunkat a kertben temetjük el. Viszont ennek is van egy jogi szabályozása, ugyanis nem mindegy, hogy ezt hogyan tesszük.

Kisállatot magánterületen csak olyan helyen lehet eltemetni, ahol

  • a talajvízszint nem magasabb mint 1.5 méter,
  • a tetemet minimum fél méter mélyen helyezhetjük el,
  • a sírnak a szomszéd kerítésétől legalább másfél méter távolságra kell lennie.

Akinek viszont nincs kertje és pénze, hogy ezt megoldja, azok gyakran egy lakatlan területen temetik el kisállatukat.

Ez pedig egy mezőben, erdőben aggodalmat válthat ki – ahol amúgy illegális is -, ha a síron nem jelzik, hogy ott egy állatot temettek el. És ugyan ez vonatkozik egy elhagyatott magánterületre, vagy egy már nem használt temetőre is.