Nyugdíjas otthon és park lesz a Csobaj-bánya egyik területén, kisebb fa veszteség ellenében

Mintegy 2.5 milliárd forintból lesz nyugdíjasotthon és park a Csobaj-bánya önkormányzati területén a XVI. kerületben, amelynek már a terveit is láthattuk.

A Cinkotán elterülő Csobaj-bánya helyzete régóta nem egyszerű, és az elmúlt időkben sem lett egyszerűbb. Maga a bányató még mindig magánkézen van, viszont az beépítve nem lesz. Az önkormányzati területen viszont annál több változás fog történni.

A kerületi lakosoknak és civileknek egyik fő érve a terület beépítése ellen a fák kivágása volt. Kovács Péter, a kerület polgármestere viszont megnyugtatott mindekit, hogy a terveik szerint a területen levő 434 fából csak 29 lesz kivágva, amelyek vissza is lesznek ültetve.

A nyugdíjasotthon

A nagyjából 2 év múlva megépülő kétszintes nyugdíjasotthon 50 fő nyugalmazott elhelyezésére lesz alkalmas, akikről egy 30 fős személyzet gondoskodik majd. Igény miatt mind az 50 főnek külön lakóterülete lesz, amely várhatóan egy szobából, fürdőszobából, esetenként pedig teraszból és egy kis konyhából áll. Az épületet megújuló energia látja majd el fűtés és áram szempontjából is. Az épülethez 29 belső parkoló társul majd és további 15 biciklitámasz.

Kovács Péter, a XVI. kerület polgármester számol be a nyugdíjasotthon terveiről.
fotó: Pásztor Csaba/Jövő TV

A park

A nyugdíjas otthon mellett egy parkot is építenek, amelyet bárki használhat. A parkot azzal az elvvel kezdték el megtervezni, hogy annak elsődleges célja a természedvédelem legyen. Ezért is próbálnak minél kevesebb fát kivágni a területen, épületből is csak egy fenntartóit és egy mosdót építenek, amely az elmodások szerint kontéren nagyságúak lesznek. Lesz itt a kutyabarát zónától (nem kuttyafuttató) kezdve a méhlegelőn át erdei tornapálya. Közvilágítás viszont nem lesz a parkban, ahogy körbekerítve se lesz.

Szász József, a XVI. kerület alpolgármester mutatja be a Csobaj-bánya önkormányzati területre tervezett projektet.
fotó: Pásztor Csaba/Jövő TV

A mentsük meg Csobaj-bányát Facebook csoport alapítója megkérdezte, hogy a területen levő védett madarakra milyen kihatással lesz az itt 1 – másfél évig tartó építkezés. Kovács Péter elmondta, hogy tudnak az itt levő védett madarakról, de a

ahogy a környék lakói, úgy a maradak is alkalmazkodnak majd a zajokhoz.

Hozzátete, hogy az építkezés befejeztével a nyugdíjasotthon és a park alapzaja kisebb lesz, mint akár egy iskoláé. Szász József alpolgármester közölte, hogy a kiviteli terveket augusztusban kell leadni, és idén év végén egy közbeszerzési eljárás részeként derül ki pontosan, hogy ki és mennyiért építi meg a nyugdíjasotthont és a parkot. A polgármester hozzátette, hogyha minden az ő terveik szerint halad, akkor jövő év első két hónapjában indulhat el az építkezés, és a kivágandó fákat is akkor vágják ki.