1.6 C
Budapest
2021. december 5., vasárnap

Ki legyen az ellenzék miniszterelnök-jelöltje? Szavazz!

Civilek és a felmerem.hu közösen indították útjának az ország legnagyobb előválasztást megelőző közvélemény-kutatását. A kezdeményezés célja, hogy a lehető legpontosabban mérjék fel a választók szándékait, és a miniszterelnök-jelölti előválasztást megelőzően közzé tegyék az ebből származó adatelemzéseket.

A módszertan alapja a preferenciális, sorbarendezéses szavazás, amelyben a felhasználói élményt szem előtt tartva, fel-le tologatással lehet sorrendbe állítani a jelölteket.

- Hirdetés -

A szavazó által legjobban preferált jelölt a lista elejére, míg a legkevésbé támogatott miniszterelnök-jelölt a lista aljára kerül, a többi jelölt pedig preferencia szerint helyezkedik el a kettő között. Ilyen módon jóval több információ tárul elénk, mint a hagyományos egyválasztós szavazásban, hiszen képes figyelembe venni a választó második, harmadik, illetve további kívánságát is, így könnyebben megtalálható a közös nevezőt képviselő jelölt.

A szavazás során, a lista első helyén lévő jelölt a maximális 6 pontot szerzi, a második helyezett 5 pontot, a harmadik 4 pontot, a negyedik 3 pontot, az ötödik 2 pontot, míg a lista utolsó helyezettje egy pontot. Azok a jelöltek, akik nem kerülnek fel a listára a szavazás során, nulla pontot kapnak.

A preferenciális szavazás kiértékelésénél kapott pontszámok összeadódnak, és a legtöbb pontot szerző jelölt minősül a konszenzusos, a szavazók által legelfogadottabb és legkevésbé elutasított jelöltnek.

- Hirdetés -
spot_imgspot_img

Kövess minket közösségi oldalainkon is!

42,000követőTetszik
4,600feliratkozóFeliratkozás

Legújabb videóink

Korábbi híreink