Kiírták a Budapest-Belgrád vasútvonal első tenderét

Új fejezet nyílt a Budapest-Belgrád vasútprojektben, ugyanis megvan az első pályázata: a Kínai-Magyar Vasúti Nonprofit Zrt. a Ferencváros-Soroksár szakaszra írta ki első tenderét – közölte a Világgazdaság.

A fejlesztés körülbelül 14 vágánykilométer hosszan zajlik majd kettő nyíltvonali vágányon egy nagyállomás (Soroksári út) érintésével. A tervezési és az engedélyezési sebesség is 80 kilométer per óra. Továbbá a pályázathoz tartozik a villamosított vonal építése, átépítése, új állomási és vonali biztosítóberendezés létesítése, valamint az ideiglenes megállóhelyi peron utasforgalmi és üzemeltetési célú létesítményeinek kialakítása.

A főbb tervezési és kivitelezési feladatok között van a teljes tervdokumentáció elkészítése engedélyezésre, a környezetvédelmi hatástanulmány alapján környezetvédelmi engedély beszerzése, a kisajátítási tervek elkészítése, továbbá a használatba vételi engedély megszerzésében való részvétel és a jótállási kötelezettségek is. A beszerzés nem kapcsolódik európai uniós alapokból finanszírozott projekthez, vagy programhoz. A szerződés időtartama 38 hónap. Az ajánlatok vagy részvételi kérelmek benyújtásának határideje szeptember 20. Ezeket hatvan napon belül bírálják el, amelyet további tizenöt nappal meghosszabbíthatnak.

A tenderen viszont csak olyan cég indulhat, amelyik legalább nettó 35 milliárd forint bevételt tud felmutatni vasút- és vágány építésből a tavalyi évből.

Továbbá a kiírásban nem tüntették fel a beruházás becsült teljes értékét vagy nagyságrendjét. Viszont kikötötték, hogy az ajánlatkérő fenntartja magának a jogot, hogy meghatározzon egy olyan összeget, amely felett az adott ajánlatot érvénytelennek nyilvánítja.