Deutsch Tamás az OLAF-hoz fordult Cseh Katalin botrányával kapcsolatban

Deutsch Tamás, Fideszes EP képviselő beadvánnyal fordult az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz, az OLAF-hoz Cseh Katalin ügyében.

Az EP kéviselő bejegyzése szerint a Cseh Katalin által vezetett cég uniós forrásokra pályázott 2016-ban.

  • 2016 decemberében jogosultsági döntés született a Pannónia Nyomda Kft. uniós pályázatán, a VEKOP-2.1.7-15-Prototípus, termék, technológia- és szolgáltatásfejlesztés pályázaton 68.126.864 forint támogatást kapott, később ugyanez a cég 217.579.410 forintot nyert egy másik uniós pályázaton, úgynevezett holografikus térinformatikai leíró nyelv és digitális holografikus nyomtató kifejlesztésére.
  • A csalás alapos gyanúja – mások szándékos megtévesztése személyes haszonszerzés vagy egy másik fél megkárosítása végett az ((EU) 2017/1371 irányelv 3. cikkének (2) bekezdés) – a fenti pályázat kapcsán fennáll, ugyanis a Cseh Katalin által vezetett cég olyan hologramos technológia kifejlesztésére pályázott uniós forrásra, amely ekkor már rendelkezésére állt egy, a Pannónia Nyomda Kft.-hez üzletileg kapcsolódó társcégnek (a két vállalat azonos címen volt bejegyezve), tehát felmerül az alapos gyanú, hogy valódi termékfejlesztés nem történt.
  • A szándékos megtévesztés gyanúja fennáll abban a vonatkozásban is, hogy az említett cégek névleg aszerint helyezték át telephelyüket a közép-magyarországi régióból más magyarországi régióba, hogy minél több uniós forráshoz juthassanak (a 2988/95/EK, Euratom tanácsi rendelet 1. cikk).
  • További összefonódások és visszaélések gyanúja merül fel egyes pályázatok benyújtása kapcsán, ugyanis a céghálózathoz (azonos címen bejegyzett) kapcsolódó cégek együttesen pályáztak oly módon, hogy egyértelműen a Pannónia Nyomda Kft.-t segítsék hozzá a közbeszerzések elnyeréséhez.
Július második felében majdnem egyszerre robbant be a két politikai oldal botránya: a Pegasus-ügy és a Cseh Katalin botránya. Az előbbin a kormánymédia kivételével igen hosszasan foglalkozott a külföldi sajtó is, míg az utóbbival inkább a kormánymédia háborodott fel. A két botrány leginkább abban hasonlít egymásra, hogy mindkét oldal elaprózza és hülyeségnek tartja az őt kellemetlen helyzetbe hozó ügyet. 

Deutsch a fent említett vádai alapján szerinte Cseh Katalin és az általa vezetett vállalat megszegte a Pénzügyi Rendelet vonatkozó rendelkezéseit. A bejelentett visszaélések kapcsán az uniós források érintettsége egyértelmű – tette hozzá.

Cseh Katalin botrányának kirobbanásakor Berg Dániel, a Momentum II. kerület alpolgármestere úgy véleményezte az ügyet, hogy

Ez a légből kapott hülyeség kategóriába tartozik, ezzel próbálják elterelni a figyelmet a Pegasus-botrányról.

A feltételezés pedig valószínű lehet, ugyanis a Momentumos EP képviselő körüli botrányt pont a Pegasus-botránnyal együtt jelent meg. a kormányhoz köthető felületek megkezdték az elhárító munkáját és vasárnap délután egy bennfentes nevű portálon megjelent egy Anonymus álarc mögé bújt személy, aki videójában arról beszélt, hogy rejtélyes leleplezésnek lehetünk tanúi a következő napon, valamint “Kezdetnek le fogunk buktatni valakit”.

Cseh Katalin botránya pedig valószínűleg azért jött napvilágra pont a Pegasus-botrány idején, hogy ezzel próbálják meg elterelni a megfigyelési ügyről a figyelmet. Hogy ez mekkora sikerrel járt, azt mindenki döntse el maga.

Arról, hogy meddig lehet napirenden tartani a lehallgatási ügyet egy korábbi cikkünkben írtunk.