Mentőmellény népszerűsítő programot indított a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata

Elindult a a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának „Viseld a mentőmellényt!” nevű kampánya, amiben az életmentő eszközt próbálják népszerűsíteni.

Kétéves kampány elsősorban nem a szabályokon, hanem a az emberek hozzállásán szeretne változtatni a mentőmellény hordásával kapcsoaltban. Hogy ne gondolják alaptalannak a kampányukat, előzőleg egy felmérést készítettek, hogy hányan hordanak mentőmellényt. Több mint ötezer embert kérdeztünk meg arról egy online kérdőív formájában, hogy szokott-e mentőmellényt hordani, amikor a vízen sportol.

A felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek 17 százaléka visel minden esetben mentőmellényt, amikor vízre száll.

A válaszadók fele pedig sosem, maximum akkor, ha kötelezik rá (például egy rendezvényen).

A felmérésben a nemleges válaszokhoz okot is kértek. Eszerint a válaszadók fele úgy gondolja, hogy ha nem megy messze a parttól, vagy csak jó időben megy ki, akkor nem kerülhet veszélybe. A másik leggyakoribb válasz a „jól tudok úszni” volt.

A kampány sajtótájékoztatóján  Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke elmondta, hogy az egyéni felelősséget szeretnénk kiemelni: egy életünk van, és mindenki kerülhet bajba a vízben váratlanul. Ha rajtunk van a mellény, akkor van esélye annak, sőt, nagyon nagy esélye van annak, hogy túlélünk egy vízbeesést. De ha nincs, ami fenntartson a vízen, akkor sokszor már csak mi találjuk meg a bajbajutottat a szonáros hajóinkkal a meder alján. Majd hozzátette, hogy a mentőmellényekre, úszást segítő mellényekre vonatkozó jogszabályok rendben vannak, leginkább az emberek fejében kell rendet tenni.

A kampányidító során több „mentőmellény nagykövet” is felszólalt az életmentő eszköz fontossága mellett. Zólyomi Zsolt arra hívta fel a figyelmet, hogy egy mentőmellény akkor is életmentő lehet, amikor felforrósodott testtel hirtelen belevetjük magunkat a vízbe. A parfümőr és vizimentő hozzátette, hogy sokan azt gondolják, hogy a déli Balaton-part biztonságosabb az északi-partnál, pedig ez nem igaz, az úgynevezett marásvonal miatt.

Tunyogi Bernadett, színésznő hangsúlyozta, hogy a sportolók mindig hordanak mellényt, és gond nélkül tudnak a hajón mozogni, versenyhelyzetben helytállni.

Jelenleg 19 mentőmellény nagykövet van, de a szakszolgálat közölte, hogy további nagykövetek felkérése még folyamatban van.

A mentőmellény mellett kampány azért is jogos, ugyanis idény nyáron már huszonnégyen haltak meg természetes vizeinkben vízbe fulladás miatt. Június és július között a Balatonban tizenhárman, a Velencei-tóban és a Dunában négyen-négyen, míg a Tisza-tóban, illetőleg a Tiszában együttvéve hárman vesztették életüket. Viszont nem csak fiatalok a veszélyeztettek a vízbefulladástól. A vízbe fulladtak között több volt az időskorú személy.