Már közel 2 millió hektáron tombolnak erdőtüzek Oroszországban

Már közel 2 millió hektáron és 216 különböző térségben tombolnak az erdőtüzek Oroszországban, a katonaságot is be kellett vetni a lángok megfékezése érdekében.

A tüzek nagy a rendkívül száraz és meleg időjárás miatt kezdődtek. A térségben többször volt 39 fok körül a hőmérséklet, továbbá több nap is hőségrekord dőlt meg.

Az orosz légierő 18 légijárművel, 36 tonna vízzel oltotta a Gorny kerület lángjait.

Fedot Tumusov, a régiót képviselő orosz parlamenti képviselő a lángokat hatókörükben „példátlannak” nevezte.

Az Oroszország beborító óriási erdők területükből fakadóan kifejezetten megnehezítik az újonnan keletkező tüzek gyors észlelését, illetve megfigyelését.

2007-ben feloszlatták azt a repülőgépes szövetségi hálózatot, melyek a tüzek feltérképezéséért voltak felelősek, az ehhez szükséges eszközöket pedig átadták a regionális hatóságoknak. Az elve sokat kritizált program pedig gyors romlásnak is indult.

Az Euronews értesülése szerint a kormány később újjáalakította a szövetségi ügynökséget, melynek feladata az erdők levegőből történő figyelemmel kísérése lett. Forrásai azonban továbbra is korlátozottak, ami megnehezíti Szibéria és a Távol-Kelet hatalmas erdeinek figyelemmel kísérését.

Csaknem 2200 ember vesz részt a tűz oltásában Jakutföldön, amely a több mint 3,08 millió négyzet-kilométeres területével Oroszország legkiterjedtebb közigazgatási egysége. A helyzet a jakutföldin kívül a szintén távol-keleti Magadanban a legsúlyosabb, ahol 23 területen ég a tűz, több mint 150 ezer hektáron – közölte a rendkívüli helyzetek minisztériumának szóvivője az Interfax orosz hírügynökséggel.

További komoly problémát jelent, hogy az erdők mérgező füstje továbbra is terjed Oroszország távol-keleti részén. Jakutföld és Jakutszkon kívül még több mint 60 települést borít sűrű füst a térségben.