Gulyás a Pegasus-ügyről: nem történt semmi jogsértés

Csütörtök délelőtt Kormányinfót tartott Gulyás Gergely. A Pegasus-botrány kirobbanása óta ez az első ilyen sajótájékoztató.

Brüsszel megtámada Magyarországot

Gulyás Gergely arról beszélt, hogy az elmúlt hetek megmutatták, hogy Brüsszel egyértelműen megtámadta Magyarországot. A miniszter szerint a gyermekvédelmi törvény miatt történt.

Már megállapodtunk a helyreállítási tervről, ezt a vitát nyitotta újra Brüsszel, mondta a miniszter. Hozzátette, hogy a kormány szerint az ügy a legfontosabb, az újonnan bejelentett és januárban, februárban megtartható népszavazás pedig segít megerősíteni a kormány pozícióit ebben a vitában.

„Általános támadás indult a gyermekvédelmi törvény ellen”

– fogalmazott Gulyás.

Folyamatos tárgyalások az EU-val a helyreállítási alapról

A miniszterelnkséget vezető miniszter elmondta, hogy a helyreállítási alappal kapcsolatban a kormány folyamatosan tárgyal az Európai Bizottsággal. Azonban közben arról is döntés született, hogy a pályázatokat ki fogják írni, azokat elbírálják és kifizetik, a magyar állam megelőlegezi ezt.

A járvánnyal kapcsolatban Gulyás elmondta, hogy az NNI újabb 14 esetben igazolta a delta variánst. Így eddig összesen 23 főnél mutatták ki ezt a mutációt. További két főnél a gamma, azaz a brazil variánst. Minden szakértő azt mondja, hogy a delta elterjedése sokszorosa a korábbi variánsoknak. Az oltások nyújtanak egyedül ezek ellen védettséget.

Még a választások előtt lesz népszavazás gyermekvédelemről

Gulyás elmondása szerint a kormány biztos benne, hogy lesznek fellebbezések a gyerekekről szóló népszavazás ellen. Ugyanakkor nagy biztonsággal tudják mondani, hogy még a választások előtt megtartják.

Az Európai Bizottság térjen vissza a jogszerűséghez

Az oktatás egyértelműen saját állami hatáskör, nincs olyan érve az Európai Bizottságnak, ami biztos lábakon állna, mondta arról Gulyás, hogy a jogállamiság rendszerszintű problémái miatt az Európai Bizottság nem fogadja el azt a helyreállítási tervet, amiben Magyarország 2500 milliárd forintnyi vissza nem térítendő forrásra tart igényt.

„Mi azt szeretnénk, hogy ők visszatérjenek a jogszerűség talajára”

– tette hozzá Gulyás.

Nem beszéltek a kormányülésen a Pegasus-botrányról

Gulyás elmondta, hogy mivel nem hangzott el olyan állítás, hogy ez jogellenes lenne, ezért nem kezdeményez kivizsgálást a kormány.

Ezért egy hisztériáról van szó, ami jól illeszkedik abba a nemzetközi könyezetbe, amivel az elmúlt hetekben Magyarországnak és a Magyar Kormány szembesülnie kellett”

– mondta Gulyás Gergely

Az unió alapjai rendben vannak Gulyás szerint

Gulyás elmondta, hogy bár az unióban keveset beszélünk a lényegről, és több dologgal nem értenek egyet, de nincs alternatívája az uniós tagságnak, mert az unió egy kiváló kezdeményezés, ezért híve ennek a kormány. Az unió miatt van például szabad piac és könnyű határátjárás.

Gulyás szerint elkerülhetetlen a negyedik hullám

A járványhelyzetet komolyan kell venni, sok ország van már Európában, ahol a delta variánsos számok robbanásszerűen nőnek, így nincs okunk azt feltételezni, hogy másképp lesz nálunk, legalábbis a negyedik hullám megérkezését tekintve, mondta Gulyás. Hozzátette, talán a magas átoltottság miatt jöhet később, lehet lassabb, és a csúcsa is lehet alacsonyabban, de nem fogjuk tudni elkerülni a delta variáns terjedése miatt.

Nem nyilvános, hogy milyen eszközöket vet be a kormány

„Az, hogy milyen eszközöket használ a magyar állam, nem nyilvános adat”

– mondta Gulyás gergely

„de nincs is jelentősége”

-hangsúlyozta

Egyébként pedig nemzetközi segítséggel van hisztériakeltés az ügyben. A belügyminiszter személyesen ad arról tájékoztatást, hogy csak és kizárólag jogszerű keretek között volt megfigyelés 2010 óta, tette hozzá Gulyás.

Abszurd, hogy összemossák a gyermeknevelést a pedfiliával

A gyerekekről szóló népszavazás kérdéseiről a kormány döntött, ezek kidolgozásában Gulyás is részt vett, mint kormánytag. Létező európai gyakorlattól kell megvédeni a gyerekeket, ezért hozták a melegellenessé eltérített pedofiltörvényt, mondta Gulyás. De „abszurd”, hogy összekeverjük a pedofíliát a homoszexualitással, tette hozzá, kollégánk ugyanakkor szólt Gulyásnak, hogy Orbán többször is kijelentette a homoszexuálisokról, hogy „hagyják békén a gyerekeinket”, a heteroszexuálisokról nem mondta ezt.

Gulyás szerint a Pride a szexualitás felvállalásáról szól

A Telex tette fel a kérdést, hogy kormánytag részt vesz-e a Pirde-n. Gulyás ezt nem tartja valószínűnek.

„az érintetti kör nem fedi egymást”

– mondta nagy nevetés körítésében Gulyás

Gulyás hozzátette, hogy a Pride arról szól szerinte, hogy fel kell vállalni a szexuális identitást.De hozzátette, hogy ezzel biztosan sokan nem értenek egyet.

Vita a Nemzetbiztonsági bizottság összehívásáról

„Mire alapozák, hogy jogszerű volt a Pegasus használata?”

– kérdezte a Népszava újságírója.

Erre Gulyás elmondta, hogy ők csak azt állítják, hogy minden információszerzés jogszerű keretekben zajlott, mert van egy törvény, ami szabályozza, ezt kell betartani.

„A hisztériakeltésben nem vagyunk partnerek”

– mondta Gulyás,

Szerinte semmi nem indokolja most a nemzetbiztonsági bizottság rendkívüli összehívását.

A Népszava újságírója, ismételten feltette a kérdést, hogy miért nem tartanak ülést, ahol zárt ajtók mögött tisztázhatnák a kérdéseket. Azonban Gulyás szerint nem indokolja semmi a rendkívüli összehívást. A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ez az ügy nem arról szól, hogy a nagy többség attól tartana, hogy lehallgatják, hanem hogy a kormányt meg lehet vádolni azzal, hogy egy ilyen ingoványos területen visszaélt a hatalmával, eszközeivel. De ennek az állításnak nincs alapja Gulyás szerint. A miniszter szerint a nemzetbiztonsági bizottságnak szívesen ad a belügyminisztérium tájékoztatást, de semmi nem indokolja a rendkívüli összehívását.

A lap újságírója többször elmondta, hogy jelenleg a fideszes többség rendszeresen akadályozza meg a bizottság összehívását, amikor önkényesen úgy döntenek, hogy az éppen nem ügy, felesleges, stb. Azoknál az ügyeknél, amik a kormányt érintenék. Gulyás szerint van rendes menete az ülésezésnek.

Nem figyelemelterelés a népszavazás Gulyás szerint

Az Azonnali újságírója kérdezte, hogy a népszavazással el akarják e terelni a vigyelmet a pegasus-botrányról. Gulyás Gergely szerint erről nincsen szó.

Karácsony és Orbán közös kampánya Gulyás szerint nem bitos, hogy növelné az oltási kedvet

Karácsony Gergely kijelentette, hogy akár Orbánnal is szerepelne egy plakáton egy oltási kampányban. az Azonnali megkérdezte, benne lennének-e egy ilyenben. Gulyás azt válaszolta:

„olyan megoldásokban gondolkodunk, ami növeli az oltási kedvet.”

A visszakérdezésre, hogy ezek szerint tehát azt gondolja, csökkentené a hatékonyságát egy oltási kampánynak, ha egy ennyire szétszakadt országban vezető politikusok mutatnák meg, hogy olyan fontos ez a téma, hogy képesek közösen kampányolni mellette. Gulyás így felet:

„ezt Ön vonta le a mondandómból nem feltétlenül helytállóan.”

Nem gondolkozott még az időközi válaszásokon a Kormány

A Mandiner kérdése volt a Kormányinfón, hogy terveznek e időközi választásokat tartani, tárgyaltak e már rról, hogy ezt mikor és milyen formában tartják majd meg? Gulyás erre azt felelte, hogy a negyedik hulláma a kornonavírusnak egyelőre fontosabb kérdés.

Nem ad ki semmit arról a kormány, hogy milyen információgyűjtések zajlanak

Arról a magyar kormány nem fog információt adni, hogy a titkos információgyűjtésnél milyen szoftvert használnak, mondta Gulyás. Arra a kérdésre adta ezt válaszként, hogy: fogunk-e arról valaha információt kapni, milyen szoftvert használ erre a kormány?

Gulyás hozzátette, hogy az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága erről zárt ajtók mögött kaphat információt.

Mindegy, hogy engedélyeznek-e megfigyeléseket, avagy sem

Nem különösebben számít, hogy Varga Judit miniszter vagy Völner Pál államtitkár engedélyezi-e a megfigyeléseket, mondta Gulyás.

Arról nem tudott beszámolni a miniszter, hogy az Igazságügyi Minisztérium mekkora arányban engedélyez ilyen megfigyeléseket.

A Fudan Egyetem kérdéséről szóló budapesti népszavazással egyetért Gulyás

Gulyás Gergely elmondta, hogy egyetért a népszavazásról Fudan-ügyben abban az esetben, ha budapesti a népszavazás és nem országos. jelenleg Gulyás szerint országos népszavazást kezdeményezne a főpolgármester, amivel ő nem ért egyet.

Nem döntöttek a népszavazás alkotmányba foglalásáról

A kormány egyelőre nem hozott olyan döntést, hogy a gyerekekről szóló népszavazás eredményét alkotmányba foglalnák, mondta Gulyás.

Gulyás: az euro ártana

Gulyás szerint az euro behozatala borzasztó áremelkedésekhez vezetne és ártana a gazdaságnak.

Gyűlöletkeltés zajlik Gulyás szerint

Kormánnyal szembeni, Európa-szintű gyűlöletkeltés zajlik Gulyás szerint a népszavazás körül.

A veszélyt jelentő embereket megfigyelik

„Egyedül a hisztériakeltést nem támogatjuk”

– válaszolta Gulyás arra, hogy támogatja e a kormány a Nemzetbiztonsági bizottság ülését

„Önt le fogják hallgatni és ez nagyon helyes”

– tette hozzá Gulyás ahhoz a példájához, amiben azt említette, hogy azokat az embereket figyelik meg, akik veszélyt jelentenek a nemzetbiztonságra.

Most van vizsgálat, vagy nincs?

Ha a sajtóban egjelenik egy hír, akkor természetese nkivizsgálja a Nemzetbiztonsági bizottság – mondta Gulyás Gergely.

Nem lehet eldönteni egyelőre, hogy rendben van-e a Pegasus-ügy, amíg nem vizsgálják meg.

Ha fölmerül egy hír egy mérvadó hírportálon, akkor Gulyás legjobb tudomása szerint elindulnak az ellenőrzések.

Nem tud tájékoztatást adni Gulyás arról, hogy indokolt e a felmerült nevekkel kapcsolatban a lehallgatás. Titkosszolgálati ügyekről nem tud tájékoztatást adni, 3 pontja titkosítot indormáció.

Nemátalakító műtétekről nem tud konkrét számokat Gulyás

Újságírói kérdésre, mely arról szólt, hogy tud e a kormány bármilyen számot arról, hogy nemátalakító műttek milyen számban történnek Magyarországon, illetve milyen népszerűségnek örvend, nem tudott válaszolni Gulyás.