LMP: Az Orbán-kormány ne vétózza meg az uniós klímacsomagot!

Az uniós „Irány az 55%!” klímacsomag belengetett vétójával a Fidesz ismét bebizonyította, hogy a klímavédelem számára csak zöldrefestés, de cselekedni nem hajlandó – írja sajtóközleményében az LMP.

A zöld párt szerint a kormány vétózni készül, arra hivatkozva, hogy a kibocsátási kvótakereskedelmi rendszert a Bizottság kiterjesztené a háztartásokra és a közlekedésre is.

Az LMP úgy gondolja, hogy a „szennyező fizessen” elv mentén kell szankcionálni, ha csökkentést akarunk a hazai kibocsátás 60%-át adók szektorában. A Cambridge Econometrics elemzése szerint az új rendszernek valós hatása lenne. Például Magyarországon a benzin és dízel fogyasztása 14%-kal csökkenhet és minden hatodik-hetedik utat inkább tömegközlekedéssel tesznek majd meg.

A közleményben a párt elmondta, hogy szerintük a fosszilis energia megdrágítása nem visszatartó erő a környezetkárosíó közlekedésben.

Az LMP szerint a vétóval a kormány a saját szegénységi bizonyítványát állítja ki:

Ha az elmúlt 10 évben megtörténtek volna a szükséges épületszigetelések és tömegközlekedési fejlesztések, akkor a kvótarendszer sokkal kevesebb embert érintene.

– olvasható a közleményben

A zöld párt szerint a kvótarendszerből befolyt pénzből a tisztább közlekedést és fűtést támogathatják majd a tagállamok.

A közeményt úgy zárják, hogy kiemelik: a klímaváltozás nem csak egy távoli fenyegetés, hanem a jelen valósága. Ezt a német és belga áradásokban meghalt 70 ember is igazolja.

Az LMP szerint, ha most nem hozunk valódi klímavédelmi intézkedéseket, annak nagyon súlyos ára lesz.

„Felszólítjuk a kormányt, hogy a vétó helyett a még szigorúbb intézkedéseket képviselje!”

– írja a zöld párt

/LMP sajtóközlemény – 2021.07.17.