Az Egyesült Államok országos szinten legalizálná a kannabiszt

Chuck Schumer szenátusi többségi vezető, Ron Wyden pénzügyi elnök és Cory Booker New Jersey-i szenátor ma egy sajtótájékoztatón teszi közzé a marihuána legalizálását célzó törvényjavaslatuk vitatervezetét – írja a Bloomberg.

A Cannabis Administration and Opportunity Act nevet kapja majd a törvényjavaslat, melynek értelmében a Marihuána lekerül a szabályzott anyagok közösségi listájáról.

Az államoknak megmaradna a szabadsága, hogy a saját törvényeiket érvényesíthessék a növénnyel kapcsolatban, illetve  a marihuána szövetségi szinten lenne adóztatva és szabályozva is.

A szenátorok javaslata túlmutat a puszta dekriminalizáción, amelyet Joe Biden elnök a kampány során támogatott, és ezzel nehéz helyzetbe hozhatja a konzervatívabb államok demokrata szavazóit. A közhangulat azonban egyre inkább a legalizálás mellett szól a Bloomberg szerint, és számos állam a szövetségi kormányt megelőzve lépett, köztük Schumer szülővárosa, New York is – olvashatjuk a Portfolio oldalán.

Schumer a törvényt még 2022 április 20-ig hatályba léptetné, egyelőre azonban még a javaslat nem kapott támogatást a fehérháztól.

A törvényjavaslat várhatóan arra is kitérhet, hogy hogyan kezeljék a korábbi, kábítószer-birtoklásért kirótt büntetéseket, és hogy hogyan szabályozzák majd a kannabiszt egészségügyi és biztonsági szempontból. A korábbi javaslatok nem fejtették ki teljes mértékben, hogy az olyan ügynökségek, mint az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) milyen szerepet játszhatnak a történetben, és nagy a remény, hogy Schumer törvényjavaslata részletesen kidolgozza az ilyen kérdések megoldását – olvashatjuk.

Bloomberg / Portfolio