Negyvenezren buliztak a szerb Exit Fesztiválon

A járványidőszak után az első nagy fesztivált a Szerbiában található Újvidéken szervezték meg, ahová gyakorlatilag az összes jegy elkelt, hiszen az Exiten olyan nevek szerepelek a fellépők között, mint Robin Schulz, Paul Kalkbrenner, Nina Kraviz vagy David Guetta.

A főként elektronikus zenére épülő fesztivált immáron huszadik alkalommal szervezték meg a péterváradi várban, ahol 14 színpadon este 7 órától reggel 8 óráig várták az érdeklődőket. A latin zenei színpadtól, a rockon és reggaen keresztül a goáig mindenki megtalálhatta az ízléséhez közel álló programot, ám ahogy korábban, most is a technot kedvelők részesülhettek a legnagyobb élményben.

Élet a fesztivál előtt

A vár falai között elrejtett színpadokhoz három kapunk juthatott be a tömeg, de az este már koradélután megkezdődött a beváros sétálóutcáin, valamint a Dunánál, ahol közel ezer ember koccintott a várral szemben lévő parton.

Aki pedig a vizet nem csak nézni szereti, annak kiváló lehetőséget nyújtott a Štand nevű hely, ami a Szabadság híd lábánál helyezkedik el. A 50 dinár belépőért (ami kb 150 Ft összegnek felel meg) egy szépen rendben tartott strandra léphettünk be, ahol dönthettünk, hogy a fák árnyékai alatt, vagy fogyasztásért cserébe a homokos parton kihelyezett nádtetős napernyők alatt pihenhettünk meg vagy épp táncolhattunk három bár különböző lemezlovasainak zenéire.

Később egyébként ezen a strandon engedélyt kaptak a szervezők, hogy kempinget alakítsanak ki és 100 főt elszállásoljanak, így a fesztiválhangulat már délelőtt 10 órától egészen estig megtapasztalható volt.

A beváros sétálóutcái szintén az Exit Fesztivál színeibe öltözött, ami koraeste szintén megtelt élettel.

Érdemes kiemelni, hogy a város egyik nagy előnye, hogy gyalog, vagy a magyar viszonylathoz képest olcsó taxiárakkal közlekedhetünk. Gyakorlatilag a fő helyszínek között 1200-1500 Forint között szállítják az utasokat a hivatalos társaságok. A hiénák természetesen itt is előkerülnek, így érdemes elkerülni azokat, akik nem felmatricázott kocsival szállítják az utasokat.

Bejutás

Az előzetesen megvásárolt jegyeket és bérleteket idén a városban lehetett átvenni, mivel akinek nincs EU-s igazolása, annak tesztet kellett csináltatnia, melyet a fesztivál ingyenesen biztosított a résztvevőknek. Hatalmas helységben felkészülten várták a fesztiválozókat, így ottlétünkkor nem tapasztaltunk semmilyen fennakadást. Érdekesség, hogy itt mindent csak kinyomtatva fogadnak el, tehát sem a fesztiváljegyet, sem az EESZT appot nem fogadják el.

Az Exit Fesztiválra a vár oldalánál található, a szivárvány színeivel kivilágított Varadin-hídon lehet átmenni, ahonnan a forgalom elől lezárt utcákon közelíthető meg a fesztivál. Itt más helyekhez hasonlóan mindent lehet kapni, az ételektől, pólókon át a legrosszabb minőségű csapolt sörig. A bejutás három szakaszban történik, az első átnézésnél a palackokat kell kidobni, valamint a kisebb kapuknál a táskákat is átnézik. A második szakaszban a forgóvillás kapuknál a karszalagok ellenőrzése történik. Az utolsó fázis az átmotozás, ahol rendkívül alaposan áttapogatnak mindenkit. A fesztiválra nem csak italt, de parfümöt és rágót sem lehetett bevinni.

Magáról a fesztiválról

Az elhelyezkedés miatt a hangulat azonnal magával ragad. Nagyon jól meg van tervezve a színpadok elhelyezése, így a 14 helyszín tökéletesen megfért egymás mellett, amik mindegyiket kiváló hang és fénytechnikával volt ellátva.

A populárisabb zenei koncertek este 7-kor kezdődnek, ekkor kezdődik meg a beléptetés is. Programok változóan reggel 6 és 10 óráig tartottak, azonban arra érdemes figyelni, hogy a fesztivál területére az érvényes jegyekkel csak napi egyszer és csak hajnal 3-ig lehet belépni.

Mind Androidra, mind pedig IOS készülékekre napokkal korábban megjelent az Exit applikációja is, amiben a térképek mellett folyamatosan nyomon lehetett követni a programokat is, illetve az abban bekövetkezett változásokat.

Itt érdemes kiemelni a Dance Arena-t, ahol a techno előadói léptek színpadra, egy óriási színpadon a több ezres közönség előtt – igaz, aki ide látogat, annak érdemes maszkot vagy kendőt kötnie az arcára, hiszen már az első éjszaka után rendkívül magas a por, de külön a fesztiválra szánt cipőt is érdemes a bőröndbe csomagolni, ahogy valamennyi hasonló eseményre is. Ezen a színpadon olyan nevek fordultak meg, hogy Amelie Lens, Paul Kalkbrenner, Meduza vagy épp Nina Kraviz.

A Dance Arena. Kép: Exit Fesztivál Facebook oldala

Érdemes még megjegyezni, hogy az Exit magyar fellépőket is várt, így láthattuk Fran Palermot vagy Lotfi Begit is.

Fizetni a program kártyájával lehetett, melyet több ponton tölthettünk fel akár kézpénzzel, akár bankkártyával. A fel nem használt összeget a fesztivál végén vissza lehet kérni, a sor mind a két esetben nagyon gyorsan haladt még az első napon is, ami elég nagy pozitívumként mondható el.

Volt káosz a szervezésben, de nem ez volt a jellemző

A vírushelyzet miatt várható volt, hogy lehetnek fennakadások, azonban ezek a fesztivál idején is tapasztalhatóak voltak. Szinte az első napig úgy volt, hogy nem lesz kemping, így azok, akik ott szálltak volna meg, a városban található hostelekben kapnak szállást. Ez azonban az utolsó pillanatban megváltozott és őket mégis sátrakban szállásolták el. Pozitívum viszont, hogy ők a szervezőktől kaptak sátrat és hálózsákot is, valamint választhattak, hogy egy 100 Eurós kártyát kérnek, amit ételre és italra válthatnak, vagy pedig egy bérletet kérnek a 2022-es Exitre.

Hasonló volt a karszalag kiváltása is, hiszen ott a fesztivál előtt 2 nappal e-mailben tájékoztattak mindenkit arról, hogy kötelező lesz a tesztelés. Ezt egy nappal később módosították arra, hogy az oltási igazolással ez mégsem szükséges.

Nem a szervezőknek róható fel, de csalódottak lehettek azok, akik Flixbusszal szerettek volna leutazni, hiszen a busztársaság aznap vonta vissza az összes járatát Budapest és Újvidék között és az oda és visszaútjuk is bukott. A vasúti közlekedés most szünetelt, így tömegközlekedéssel csak Zágrában keresztül lehetett volna közlekedni, ami hatalmas kitérőt jelent.

Hasonlóan érdekes tapasztalat volt, hogy sokan hiába foglaltak időben szállást, a magánapartmanok

több estben a fesztivált megelőző napokban vagy az érkezés előtti órákban vonták vissza a foglalást. Itt érdemes időben több értékeléssel rendelkező szállást foglalni, hiszen már április környékére az egekbe szöknek az árak, azaz az átlag időszakhoz képest tíz vagy akár tizenötszörös árakat is elkérnek.

Sajnos a politika is bekavart

Aleksandar Vulin, aki 2020. október 28. óta belügyminiszter, aki háborút hirdetett a drogok ellen. Ezzel önmagában nem is lenne probléma, viszont szomorú, hogy ez úgy kerül kommunikálásra, hogy az Exit egy drogos fesztivál és az újvidékieket meg kell védeni – ezt a fajta kommunikációt egyébként két magyar nyelvű taxis is megerősítette és mindkettő egyetértett azzal, hogy fontos harcot vív a kormányuk annak ellenére, hogy a korábbi években sem tapasztaltak semmi negatívumot. A kormányzati propaganda megerősítésére a fesztiválon szinte mindenhol rendőrök voltak, ami más fesztiválokhoz képest eléggé szokatlan és furcsa volt.

Érdemes jegyet váltani 2022-re?

Röviden igen, hiszen ilyen áron (a fesztivál bérlet 4 napra kevesebb, mint 30 ezer Forint, de elővételben közel húszezer Forintért is be lehet szerezni) ilyen minőségű fesztivált nehéz találni.