Magyar kitüntetést adott át Oroszországban Szijjártó

Szijjártó Péter Jakatyenburgba, Oroszország egyik nagyvárosába utazott, hogy kitüntetéssel hálálja meg az orosz kereskedelmi miniszternek a Szputnyik V vakcikaszállítmányokat.

A Covid-19 elleni magyar védőoltási kampányban játszott kiemelkedő szerepének elismeréseként, a Magyar Érdemrend Középkeresztje csillaggal kitűntetést nyújtotta át Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi minisztert kedden Jekatyerinburgban Szijjártó Péter, a külgazdasági és külügyi tárca vezetője. – számolt be az MTI.

„Magyarországra kétmillió adag Szputnyik V vakcina érkezett, amelynek 99 százalékát felhasználták, vagyis csaknem egymillió embert immunizáltak. E nélkül nem tudtuk volna végrehajtani az Európai Unió leggyorsabb vakcinációs kampányát, amelynek keretében a felnőtt lakosság 65 százalékát beoltottuk”

– mondta a laudációban Szijjártó Péter.

Lehet, hogy egy kép erről: ékszer
Facebook: Szjjártó Péter

A miniszter rámutatott, hogy Manturovval, intenzív egyeztetés után, olyan időszakban sikerült megállapodni a vakcinavásárlásról, amikor még számos bizonytalanság volt a gyártási kapacitások körül.

Az átadásról Szijjártó Facebook-oldalán is posztolt.

„Ha nincs Gyenisz Manturov, akkor nem értük volna el pénteken az 5,5 millió beoltottat Magyarországon.” – fogalmaz posztjában a külügyminiszter.

Az eseményen a két miniszter a magyar-orosz koprodukcióban gyártott vasúti kocsik egyiptomi exportját is közös sikerként értékelte.

/MTI | Kiemelt kép: Facebook: Szijjártó Péter