Karácsony Gergely bemutatta gazdaságpolitikai programját

Karácsony Gergely szombat délután Facebook-oldalán posztolt, melyhez csatolta a 99 mozgalom gazdaságpolitikai javasatait.

Jóvátétel, felelősség, igazságosság – ezek a gazdaságpolitikai program alapelvei. Közös terheink vállalása akkor igazságos, ha a beruházások célja az emberek jólétének, boldogulásának növelése, a fenntartható fogyasztási és termelési szerkezet elérése, és akkor borzasztó igazságtalan, ha felesleges dolgokra, pazarló módon költjük el úgy, hogy pusztán a kiváltságos 1 százalék gyarapodik, de a nemzet 99 százaléka igazából szegényebb lesz” – írja posztjában Karácsony.

Tiborcz-adó, a rabszolgatörvény eltörlése, 200 ezres, minimálbér, természetkárosítók elleni szankciók, vállalkozásindítási könnyítések, ingyen interenet. Íme,

Karácsony programja

1. „Segítségnyújtás a bajba került vállalkozásoknak

Azok az egyéni vállalkozások, KATA-s vállalkozások, mikro- és kisvállalatok, amelyek bizonyos bevételcsökkenést szenvedtek el 2020-ban és 2021-ben, újraindítási támogatást kérelmezhetnének. Továbbá kialakítanak egy újraindítási hitelkonstrukciót, ahol 5-50 millió forint nagyságú kamatmentes hitel állna rendelkezésre a válság miatt hátrányokat szenvedett mikro- és kisvállalkozások számára.

2. „Igazságos adópolitika

Progresszív jövedelemadót vezetnének be: az alacsonyabb jövedelműek helyzetét jelentősen javítanák, és nagyobb hozzájárulást kérnének azoktól, akik havi 1 millió forintnál jobban keresnek. Bevezetnék a „Tiborcz-adót”, miszerint az 500 millió forint feletti óriásvagyonokra adót vetnének ki.

3. „Munkagarancia program

Ennek lényege, hogy a munkájukat elvesztők dönthetnek úgy, hogy nem kérik a végkielégítésüket, hanem felveszik őket egy állami foglalkoztatási társaságba. A korábbi munkáltatója megállapodást köt ezzel az állami céggel arról, hogy a dolgozóját szükség esetén képzik; ha van munkalehetőség, akkor foglalkoztatják, vagy állásidőn tartják addig, amíg nem áll helyre a gazdaság, és nem képes újra működni a korábbi kapacitásai alapján a cég. Ezért cserébe a végkielégítés összegét átadja a foglalkoztatási társaságnak, amely ebből a forrásból, állami támogatásból és lehetőség szerint piaci bevételekből tartja fenn magát. Ezen költségek a program szerint uniós forrásból is finanszírozhatók.

4. „Igazságot a munka világának!”

A rabszolgatörvényként ismert szabályokat haladéktalanul eltörölnék, a munkáltatókkal és a szakszervezetekkel együtt kidolgoznákk a Munka Törvénykönyvének a munkavállalói jogokat jobban biztosító módosítását. Valamint bővítenék a távmunka-lehetőségeket.

5. „Bérfelzárkóztatás”

A társadalmi partnerekkel egyeztetve szeretnék elérni, hogy kiszámítható módon, a ciklus végére legalább 200 ezer forintra emelkedjen a nettó minimálbért.

6. „Zöld gazdasági fordulat”

Zöld adókat és zöld illetékeket vetnének ki a környezeti-természeti fenntarthatóságot akadályozó, szennyező termelésre és fogyasztásra.

7. „Versenyképes gazdaság, kiszámítható szabályozás, fegyelmezett államháztartás”

Csökkentenék az induló vállalkozások adó és járulék terheit, egyszerűsített számviteli és adózási formát nyújtanának a kisvállalkozások számára.

8. „Szociális beruházások

Alapinternet elérést biztosítanának az ország összes településén. Továbbá ingyenes hozzáférést a hazai és nemzetközi tudományos adatokhoz, eredményekhez minden diák és tanár és kutató számára.

9. „Magas hozzáadott értéket termelő, európai gazdaság”

Technológiai központokat hoznánank létre, megerősítenék a meglévőket. Be szeretnék kapcsolni a hazai kis- és középvállalatokat a nemzetközi gazdasági vérkeringésbe, támogatni szeretnék külföldi piacokra lépésüket.

A programjavaslatokról részletesebben itt lehet olvasni.