LMP: színvonalas magyar felsőoktatás lehetne a Fudanra szánt 450 milliárdból

Bírálja az LMP országos elnökségének titkára, hogy a kormány úgy költene el 450 milliárd forintot egy kínai-magyar közös finanszírozású egyetemre, hogy a finanszírozás részleteit nem közli a magyarokkal.

Ungár Péter szerint a Fudan Egyetemre fordítandó összegből az egész országban színvonalas felsőoktatást lehetne létrehozni.

A politikus pénteki online sajtótájékoztatóján kifogásolta, hogy nem tudható: milyen kamattal venne fel hitelt a kormány a Fudan megépítésére, de az sem, hogy hogyan lehetne a hitelt felmondani.
Az összeg szerinte szolgálhatná az egész ország felsőoktatásának fejlesztését, ahelyett, hogy egy külföldi finanszírozású magánalapítványhoz kerülne.


Ungár Péter a 450 milliárdot összehasonlította azzal, hogy Szombathely 3 milliárd forintnyi kompenzációtól esett el az elmúlt időszakban, a Fidesz szerint azért, mert a gazdasági növekedés azt nem teszi lehetővé.
Kijelentette: ha 2022-től Karácsony Gergely lesz Magyarország miniszterelnöke, akkor a 450 milliárd forint egy része Szombathelyre kerül majd, de az egésze Magyarországra fordítódik.

MTI / LMP sajtó