Megkezdődött a Dózsa György úti gázoló, M. Richárd büntetőpere

Megkezdődött M. Richárd és társai elleni büntetőper tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken péntek délelőtt. M. Richárddal a bíróság két ügyeben tárgyal egy büntetőperes eljárásban.

  • Egy 2015 júniusi ügyben, amikor M. Richárd és társa autóval közlekedtek a Rákóczi út felől a Károly körúton. Itt megelőztek egy biciklist úgy, hogy azt majdnem lesodorták az útról. A kerékpáros ezért jelzésként rácsapott M. autójára (abban kárt nem tett ezzel). Ekkor M. Richárd a biciklis elé vágott autójával, majd társával megverték őt.
  • 2017 májusában pedig M. Richárd a Dózsa György út belső sávjában a Kassák Lajos utcai kereszteződés irányába haladt közel 140 km/h sebességgel, a megengedett 50 km/h helyett. A kereszteződésnél viszont, egy a Vágány utca felől érkező autó (ennek sofőrje a harmadrendű vádlott) a Dózsa György útról kívánt bekanyarodni balra a Kassák Lajos utcába. M. Richárd ekkor fékezéssel együtt mintegy 130 km/h-s sebességgel ütközött neki a harmadrendű vádlott autójának. A harmadrendű vádlott autójában ülő két utas meghalt, a sofőr pedig életveszélyes állapotba került. M. Richárd és utasa kisebb sérülésekkel megúszta a balesetet. Utólag kiderült, hogy ekkor nem csak gyorsan hajtott, hanem kokaint is találtak a szervezetében, és telefonozott is a baleset bekövetkezte közben.

Az ügyet első fokon már tárgyaló Pesti Központi Kerületi Bíróság M. Richárdot 4 év fogházra ítélte és határozatlan időre eltiltotta a járművezetéstől. E tárgyalás során a vádlott elismerte a ’15-ben történt vádakat, viszont a ’17-ben történt a halálos közúti balesettel kapcsolatban csak részben ismerte el felelősségét.

A szabálytalanul kanyarodó jármű vezetőjét pedig 3 év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, valamint 1 évre eltiltották a járművezetéstől.

Fotó: Kárász Anna/ Jövő TV

Az ügyészség szerint M. Richárdra kiszabott 4 év fogház enyhe büntetés, még akkor is, ha csak a 2017-ben történt balesetet vesszük figyelemben. Ők másodfokon börtönbüntetésre ítélnék fogház helyett.

A védelmi beszéd

A vádlott ügyvédje szerint a 2017-ben történt balesetében nem csak M. Richárd a felelős, ugyanis akibe beleütközött, az olyan módon kanyarodott, ahogy azt nem szabadott volna neki és a tragédia 50 százalékban ezért is történt. M. Richárdnak csak a sebességtúllépés róható fel, mint szabálysértés.

M. Richárd a tárgyaláson elmondta, hogy

Őszintén sajnálja a balesetet és ha tehetné, visszaforgatná az idő kerekét.

Az ügyvédei azt is szeretnék elérni, ha a jogosítványát nem határozatlan, hanem határozott időre vennék el, ugyanis „szociális személyiségzavarán” lehet javítani kezeléssel. Emellett a börtönbüntetésre való szigorítással sem értettek egyet, ugyanis a vádlottnak veseelégtelensége van, amely egy zárkában az életébe kerülhet, ha nem kap gyorsan, megfelelő ellátást.

Fotó: Kárász Anna / Jövő TV

Ítélethirdetés később, július második várható.