A szivárgó kínai atomerőmű katasztrófához vezethet

Két hete figyelmeztette az amerikai hírszerzést a francia energiaipari cég, mely a dél-kínai Taishan Atomerőmű résztulajdonosa, hogy radioaktív gáz szivárgást észleltek.

Amerika megvizsgálta a helyzetet és arra jutottak, hogy a helyzetet rendbe lehet hozni még azelőtt, hogy valódi katasztrófa történjen. Ehhez viszont cselekedni kell majd lehetőleg minél élőbb.

Az erőműről kapcsolatos hírek viszont ellentmondanak egymásnak, ugyanis az erőmővet másik részben üzemeltető kínai vállalat szerint nincs semmi rendellenesség az reaktorral kapcsolatban. Ezzel áll szemben ugye az amerikai titkos hírszerzés jelentése, miszerint az atomerőműből radioaktív gáz szivárog, ami katasztrófához vezethet.

Az Egyesült Államok engedélyt adhatna a Framatome Francia cég számára, hogy technikai segítséget vagy támogatást nyújtson a probléma kezelésére, de végső soron a kínai kormány fogja eldönteni, hogy az esethez szükség van-e az üzem teljes leállítására, avagy sem – írja CNN a birtokukba juttatott dokumentumok szerint.

„Ha mégis gázszivárgásuk van, az azt jelzi, hogy a tartályuk egy része biztosan megsérült”

– mondta Cheryl Rofer, nyugdíjazott nukleáris tudós. Állítása szerint arra is van esély, hogy az üzemanyag egyes elemei törhettek el, ami komolyabb problémákat okozhat a jövőben.

Bár van esély arra, hogy a helyzet katasztrófához vezetnek, de az amerikai tisztviselők jelenleg úgy vélik, valószínűbb, hogy nem lesz belőle – írja a CNN.

(Daily Mail UK / CNN )