Orbán Viktor: A válság során a legnagyobb terhet a családosok vitték

Budapest, 2017. szeptember 22. Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió stúdiójában, ahol interjút adott a 180 perc című műsorban 2017. szeptember 22-én MTI Fotó: Kovács Tamás

Orbán Viktor szokásos módon péntek reggel interjút adott a Kossuth Rádióban.

Tegnap délelőtt több, mint két órán keresztül lehetett Őt faggatni a Kormányinfón, miután megjelent váratlanul Gulyás Gergely oldalán.

Orbán Viktor elmondta, hogy a nyugdíjprémium nem a „legszellemesebb kifejezés”, de nagyjából így működik a szja visszatérítés. Orbán elmondta, hogy lesz róla konzultáció. A miniszterelnök elmondta, hogy az a fő kérdés lesz feltéve a szja-visszatérítésről szóló konzultációban, hogy: egyetért-e az ország abban, hogy nem ugyanolyan a gazdaság most, mint a járvány előtt volt? Lesznek benn járványügyi és bevándrlással kapcsolatos kérdsek is lesznek benne egyaránt.

Orbán elmondta: Migráns hadak „dorombolnak.. dörömbölnek” európa kapuin. A miniszterelnök szerint nőtt a migrációs nyomás. ELmondása szerint a járványra való tekintettel nem csak az illegális migrációt nem szabad engedni, hanem semmilyen fajta bevándorlást.

Lehetünk-e jó emberek úgy, hogy nem engedjük be a bevándorlókat? – tette fel a kérdést Orbán Viktor. Szerinte nem létezik jó migráció, csak rossz. Minden fajta vándorlás rossz dolog szerinte, hiszen mindenkinek ott kell boldogulnia, ahová a jóisten teremtette. Szerinte: ha segíteni kell, azt abban kell megtenni, hogy mindenki a saját országában, a saját helyén tudjon boldoulni. Orbán szerint ebben segít rosszul Európa.

A miniszterelnök elmondta, hogy a keresztény kultúrában a baj az azt eredményezi, hogy a emberek közötti kapcsolatrendszer is megváltozik. Szeretetteljesebbek lesznek egymással az emberek. Elmondta, hogy újabb nagyobb hitelt indítanak a vállalkozások megsegítése érdekében.

Több, mint 130 ezer ember nem vette fel a második oltását Magyarországon. Orbán erre azt mondta, hogy sokan azért nem akarják felvenni, mert azt gondolják, hogy az első is elég. Hozzátette, hogy tudja, biztosan vannak közöttük olyan emberek is, akik vis maior helyzet miatt nem tudták felvenni az oltást.

A minsziterelnök elmondta, hogy azok az emberek, akiknek járni fog a plusz 10 nap fizetett szabadság, nagyon sokat dolgoztak a járvány alatt. Elmondta, hogy ő maga is 16 órázott és talán még a fizetése is magasabb lett. Emiatt elfáradtak az emberek és mivel a harmadik hullámot már szinte legyőztük, arra biztatott mindenkit a miniszterelnök, hogy vegye ki a szabadságát és pihenjen.

Orbán szerint, ha biztonságos gazdaságot akarunk látni, a családokat kell segíteni a minimálbér megemelésével. De a magas minimálbérrel a kis- és középvállalkozások tönkremehetnek, az ott dolgozók elveszíthetik a munkájukat. Emiatt adókedvezményeket kell adni a vállalkozásoknak, hogy knnyebben ki lehessen fizetni a munkavállalókat. A minsizterelnök elmondta, hogy szerinte a 200.000 Ft-s minimálbér a cél és ez reális is.

Orbán elmondta az EB-vel kapcsolatban, hogy több veszély is fenyegeti a játékot. Fenyegeti a járvány és az ideológiai morális kérdések. Szerinte a térdelés a nyugati rabszolgatartó-bűntudatról szól. Elmondta, hogy szerinte ennek semmi keresnivalója a futballályán.