Orbán: átállunk a készenléti oltásra

Budapest, 2017. szeptember 22. Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió stúdiójában, ahol interjút adott a 180 perc című műsorban 2017. szeptember 22-én MTI Fotó: Kovács Tamás

Ha péntek reggel, akkor a dugóban, vagy az első kávé mellett hallgathatjuk kormányfőnk gondolatait a nagybetűs életről amelyet megfűszerez pár érdekesebb információval is. Na és persze nem maradhat ki az oltásellenes ellenzék sem.

Csökken az átoltottság, már-már több második oltás adnak be egy nap, mint elsőt. Orbán erre azt mondta, hogy jól látszik, hogy megváltoztak a dolgok. Szerinte azért alacsony az első oltások száma, mert már nem rohannak az emberek az oltásokért. Mi vagyunk az első ország ahol vakcina-bőség van. Az év végééig 16 millió vakciánk lesz, hogy akár egy következő hullám esetén további oltások is tudjunk beadni.

Van 2,5 millió ember aki nem kér vakcinát, ezért átállunk a készenléti oltásra a tömeges oltásról, hogy ezzel is felemeljenek egy terhet az egészségügyről.

A gyermekek oltakozásáról azt mondta, hogy még kutatnak a megoldások után, de a szabályozás miatt nyár végééig ráérnek dönetni, hogy kaphassanak a gyerekek oltást, vagy ne.

A kormányfő szerint ha európai összefüggésben kell gondolnunk a járványra, akkor Magyarországot ki kell hagyni belőle, ugyanis mi sokkal előrébb tartunk, mint a többi EU-s ország, mivel ott még kijárási korlátozások vannak és magas halálozási számok.

„Folyamatosan törlik a korlátozásokat, de a vészhelyzet még fennmarad” – közölte a miniszter. A mai nap is döntenek egyes korlátozások törléséről.

Az oltási program jól sikerült, ezért szabadságot, időt és pénzt is nyert az ország. Már nem a gazdaságvédelmi akció lesz a lényeges, hanem a gazdaság újraindítási akció.

Szó volt a pedofilellenes törvénycsomagról, amelyről a miniszter elmondta, hogy sok körülötte a belső vita, ami miatt lassan halad a jogi szabályozás létrehozása. „Szigorú szabályozás kell, de ésszel kell eljárnunk a jogi szabályozás terén.”

Ma van Trianon 101. évfordulója és 2010 óta a nemzeti összetartozás napja. Jelentős történelmi seb Magyarországnak, úgyhogy mindenképpen szóbe kellett, hogy kerüljön. Orbán elmondta, hogy 2010-ben azért tették erre a napra a nemzeti összetartozás napját, hogy Magyarország a veszteségekből is tudjon építkezni. 2010 óta pedig erősebb a nemzeti összetartozás Magyarországon.

fotó: Kovács Tamás/MTVA