Ferenc pápa Orbánnal és Áderral sem akar találkozni

Diplomáciai feszültségeket okozhat Ferenc pápa tervezett magyarországi látogatása – írja National Catholic Register (NCR) újság.

Az újság információi szerint idén szeptemberben az Eucharisztikus Kongresszusra ellátogató szentatya budapesti tartózkodása során nem kíván találkozni sem Orbán Viktor miniszterelnökkel, sem Áder János köztársasági elnökkel.

A lap forrásai szerint a magyar kormány diplomáciai erőfeszítéseket tesz, hogy a pápa mégis meglátogassa a kormányfőt és a köztársasági elnököt. Ferenc pápa már korábban is ezen a tényálláson volt, hogy szeptemberben csak a szentmisén venne részt.  tavaly először felmerült a magyarországi látogatás ötlete, világossá tette, hogy csak és kizárólag a világkongresszust kívánja felkeresni, egyébként nem tervez magyarországi látogatást. Egy március 8-ai interjújában elmondta, hogy nem országlátogatásra megy Magyarországra, de lehet Pozsonyba ellátogat majd. Szlovákiában a tervek szerint lehet, hogy három napig is megpihen.

Ha viszont így lesz, akkor ez egy óriási arcon csapás Orbánnak.

A NCR-nek egy budapesti forrásuk azt mondta a lehetséges esetről, hogy

Ez olyan lenne, mintha fél napot Izraelben, majd három és fél napot Iránban töltene, vagy fél napot Lengyelországban, majd néhány napot pedig Oroszországban töltene a pápa. Ezt mindenki elfogadhatatlannak tartja.

A NCR szerint a jelenlegi programterv az, hogy a pápát a budapesti reptérről egyenesen a világkongresszus Hősök terei helyszínére vinnék, ahonnan a zárómise után egyből továbbindulna Pozsonyba.

fotó: Beliczay László/MTI