Gulyás Gergely: A járvány harmadik hullámát véglegesen sikerült letörni

A járvány harmadik hullámát véglegesen sikerült letörni – jelentette be Gulyás Gergely ma reggeli Kormányinfón.

A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a tavaly nyári fertőzöttségi adatok közelébe kerül hamarosan az ország. 433 ezer ember regisztrált, de nem oltatta be magát, a többségüknek van védettségi igazolványa, mert korábban már átestek a fertőzésen. Minden oltóanyagból többlet van.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a társadalmi immunitás közelében vagyunk. A védettség aránya az oltottakkal és a betegségen korábban átesettekkel együtt biztosan 60 százalék felett van, de előfordulhat az is, hogy 65-70 százaléknál tartunk.

Gulyás elmondta a jelenlegi járványügyi adatokat, melyek a következőek:

– 315 az új fertőzöttek száma
– Elhunyt 18 többségében idős, krónikus beteg
– az aktív fertőzöttek száma 67 312
– 739 koronavírusos beteget ápolnak kórházban
– közülük 77-en vannak lélegeztetőgépen

A miniszter beszámolt a kockázati statosztikákról, melyek az otásoakt érintik:

Közel 3,7 millió második oltást kapott ember után 8193 ember betegedett meg hét napon belül, közülük 524 ember halt meg. Oltásokra lebontva mindez így néz ki Gulyás szerint:

– Pfizerből 1,5 millió ember kapta meg mindkét oltást, 3657-en betegedtek meg 7 napon belül, közülük pedig 268 ember halt meg.
– Moderna: 209 ezer beoltott, 204 megbetegedés
– Astra Zeneca: 181 ezer beoltott, 816 megbetegedés, 12 halott.
– Szputnyik: 809 ezer beoltott, 697 megbetegedés, 13 halott.
– Sinopharm: 850 ezer beoltott, 2800 megbetegedés, 206 halott.
– Gulyás elmondta, hogy megkezdődik a káprátaljai magyarok oltása, erről hamarosan fog tájékoztatni az Operatív Törzs.

Az uniós védettségi igazolványokról tárgyalt a kormány szerdán. Itt még mindig nem ismerik a végrehajtási szabályok egy részét, de annyit tudott Gulyás mondani egyelőre, hogy:

– digitális és papír alapú igazolás lesz
– digitális: június 15-re rendelkezésre áll
– a magyar védettségi igazolvány digitális verziója június 15-ig tartalmazni fogja az oltás típusát, és mindkét oltás dátumát, így megfelel majd az uniós szabályozásoknak.
– A digitális változat alkalmas lesz az uniós zöldkártya kiváltására.

Gulyás elmondta, hogy 6 milliárdos keretösszeggel írt ki pályázatot a Belügyminisztérium járda- és útfelújításra, de akkora volt az igény, hogy további több mint 20 milliárdos igény jelentkezett. Ezt a forrást a kormány biztosítja. A támogatott önkormányzatok között Gulyás elmondása szerint természetes, hogy ellenzéki és kormánypárti önkormányzatok is vannak.

Kérdések és válaszok

Gyermekdednek, de legalább viccesnek nevezte Gulyás azt, hogy a ferencvárosi, ellenzéki vezetésű önkormányzat átnevezte a Fudan leendő campusa melletti utcákat úgy, hogy azok egyértelműen fricskát jelentsenek a kínaiaknak.

Gulyás Gergely elmondta, hogy Magyarország egyelőre nem csatlakozott az Európai Ügyészséghez. Ennek sok oka van. A szervezet vezetője a miniszter szerint korábban Romániában koncepciós eljárásokat folytatott helyi magyar politikusok ellen, ezt a teljes magyar politikai elit elítélte.

Gulyás Gergely elmondta, hogy Böröcz László még nem nyújtotta be az önkormányzati bérlakásokkal kapcsolatos módosító javaslatát. Erre a törvényalkotási bizottság üléséig kerülhet sor. A miniszter szerint a kormány általában támogatja, hogy bérlemény helyett tulajdont szerezzenek az emberek, de az már Böröcz Lászlón múlik, hogy milyen irányba szűkíti eredeti javaslatát.

A minsizterelnökséget vezető miniszter elmondta: a Mátrai Erőmű az uniós kvótaszabályozás miatt termel jelentős veszteséget. A felvásárlásnak nem volt alternatívája, ez az erőmű felelős Észak-Magyarország és Budapest egy részének áramellátásáért.

Gulyás szerint téves az a hír, hogy kínai vakcinát gyártanának majd Debrecenben. Elmondása szerint magyar vakcinát fognak alapvetően gyártani, ez lesz a fő profil.

Orbán Viktor pekingi látogatásán napirendre kerül-e a Fudan Egyetem? – vetődöt fel a kérdés. Gulyás szerint, a budapesti Fudan egyetem egyelőre tervezőasztalon van. Elmondta, hogy majd ha a tervek meglesznek, a kormány el tudja dönteni, hogy támogatja-e a beruházást, és az milyen anyagi következményekkel jár. Orbán Viktor ősszel mehet Kínába, de ennek semmi köze a Fudan ügyéhez, tette hozzá.

Gulyás Gergely szerint semmilyen technikai akadálya nincsen annak, hogy július 1-től Magyarországon lehessen használni az uniós covid igazolványt. Hozzátette, hogy a kormány bízik abban, hogy a magyar védettségi igazolványt is el fogják fogadni az EU-ban.

A szerepek ki vannak osztva, nincs valódi verseny az előválasztásnál, ez csak egy látszat Gulyás Gergely szerint. Illetve hozzátette, hogy persze Gyurcsány irányítja az egészet..

Gulyás szeirnt kettős beszéd jellemzi a fővárost: miközben csődközeli helyzetről beszélnek, sok pénzt fizetnek ki tanácsadókra. 41 ember 350 millió forintot kap éves szinten, Budapest brüsszeli irodája pedig 100 millió forintba kerül. A miniszter elmondása szerint ez Tarlós István alatt 37 millió volt. Gulyás szerint ezzel Karácsony Gergelynek a budapestiek felé kell elszámolnia.

Gulyás elmondta, hogy a kormány 12 országgal megegyezett már a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról. A megegyezésre jutot országokból érkező emberek oltási (angol nyelvű) igazolásait pedig kötelesek elfogadni itthon.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány azt tervezi, hogy elfogadják azt a javaslatot, miszerint a szülők megtudhatják, hogy a gyerek tanárát beoltották-e. Ahogyan bárki az orvosával kapcsolatban is megtudjatja ugyanezt. – mondta Gulyás Gergely.

Nincsen vakcinakamat Gulyás Gergely elmondása szerint. „Szívesen segítünk mindenkinek” – mondta a miniszter. Nem tujuk, hogy kell-e a harmadik oltás, de Magyarország mindent megtesz annak érdekében, hogy ezt mindenkinek be tudják adni. A kölcsönadott vakcinákat hónapokon belül vissza fogjuk kapni.

Gulyás elmondta, hogy ahol van kétoldalú megállapodás, onnan elfogadja a magyar állam a külföldi oltási igazolást.

„Az Astra zeneca az egyik legbiztonságosabb vakcina” – hangoztatta Gulyás Gergely. Hogy más nyugati vakcinával lehet-e oltakozni ez után az oltás után, az egy orvosi kérdés, Ő nem tud rá válaszolni. – mondta.

„Védettségi igazolvánnyal most is az” – válaszolta Gulyás arra a kérdésre, hogy lehet-e egyéni, illetve amatőr sportot űzni közös sportolásra szánt helyszíneken.

Nincs eljárás a Thaiföldről hazarendelt nagykövet ellen. -mondta el Gulyás. A nagykövet már nincs is a Külügyminisztérium szolgálatában. Hogy pontosan miért hívták haza Bus Szilvesztert, azt nem árulta el.

Gulyás elmondta, hogy május 31-vel bezárták a kiskunhalasi járványkórházat. Gulyás elmondása alapján azzal indokolták, hogy a betegellátási feladatok csökkentek. Viszont hozzátette, hogy ha baj van, rögtön bevethető lesz az intézmény.