„A tüntetés alapvetően egy eszköz a célunkhoz, hogy a Diákváros felépülhessen”

Június 5-ére, szombatra szervezett tüntetést Jámbor András, Budapest 6. egyéni választókerületének képviselőjelöltje. A felvonulás a Diákvárosért, az alapítványokba kiszervezett egyetemek, a Fudan Egyetem és a Fidesz ellen szerveződött.

„Az elmúlt fél év megmutatta, hogy a Fidesz-kormány aljasságának nincs határa: haverok által irányított alapítványokba szervezték ki az egyetemeinket, tönkretették és porig rombolták az SZFE-t, tízmilliárdokat herdálnak egy vadászkiállításra és most a lakásmaffia kezére játsszák az önkormányzati bérlakásokat. Azonban ezek közül is kiemelkedik a Diákváros ügye, amiről a kormány végig hazudott.” – olvasható a tüntetés eseményének leírásában.

Felkerestük Jámbor Andrást, hogy a tüntetéssel kapcsolatban kérdezzük:

Ön számít-e rendőri túlkapásra, büntetésekre?

J.A.: Nem számítunk rendőri túlkapásra, a rendőrség képviselői nagyon készségesek és konstruktívak voltak eddig is, segítenek abban, hogy a tüntetést jogszerűen tudjuk lebonyolítani még a jelenlegi abszurd szabályok mellett is.

Volt-e valami reakciója a rendőrségnek, hogy 12 tüntetést jelentettek be?

J.A.: Ahogy mondtam, a rendőrség aktívan igyekszik segíteni abban, hogy a tüntetés szabályosan valósulhasson meg, de számukra sem könnyíti meg a helyzetet az, hogy érthetetlen és értelmetlen szabályok közé szorította a kormány azt, ahogyan véleményt nyilváníthatunk. Az egyetlen jogszerű, bár kétségtelenül abszurd megoldás az volt, hogy sok kis tüntetést jelentünk be, ezt a rendőrség is tudomásul vette.

Hányan lesznek Ön szerint szombaton?

J.A.: Eddig (06.02. szerda) több mint 17 ezren jelölték vissza a Facebook-eseményt, 10 ezer fölötti résztvevővel számolunk.

Már lehet-e tudni kik, vagy hányan mondanak beszédet?

J.A.: Olyan embereket kértünk fel arra, hogy a Kossuth téren felszólaljanak, akik személyükön vagy hivatalukon keresztül meg tudják jeleníteni azt a küzdelmet, ami már hónapok óta zajlik ebben az ügyben, és akik több oldalról is meg tudják mutatni, hogy miért kell mindent megtennünk azért, hogy ne épüljön fel a Fudan Egyetem. Beszédet fog mondani Baranyi Krisztina (Ferencváros polgármestere), Bereczki Áron (a Hallgatói Szakszervezet képviselője), Gede Márton (lakhatási szervezetek – A Város Mindenkié, Utcáról Lakásba! Egyesület, Utcajogász – képviselője), Karácsony Gergely (főpolgármester, előválasztási miniszterelnök jelölt) és természetesen én is, mint a budapesti 6-os választókerület, azaz a 8. és 9. kerület előválasztási képviselőjelöltje.

Ön szerint a tüntetés el fogja-e érni, hogy legyen valami változás a Fudan Egyetem ügyében, vagy a tüntetés csak az emberek figyelmének felhívásáról szól?

J.A.: A figyelemfelhívás is fontos, hiszen mindenkinek tudnia kell, hogy a kormány az elit oldalára állt, a magyar diákok, fiatal családok és munkások helyett. De a tüntetés alapvetően egy eszköz a célunkhoz, hogy a Diákváros felépülhessen. Ezzel is mutatjuk a döntéshozóknak, hogy hiba a Fudan Egyetemet támogatniuk a Diákváros ellenében. Ezt az eszközt a jelen helyzetben hatékonynak látjuk, de készek vagyunk váltani, ha arra lesz szükség. Természetesen a legbiztosabb módja a céljaink elérésének az, ha olyan döntéshozók kerülnek pozícióba, akik nem a csúcselit kiszolgálását tekintik a feladatuknak. Ezért indulok az előválasztáson és ezért szeretném 2022-ben legyőzni a Fidesz jelöltjét a budapesti 6-os választókerületben, a 8-9. kerületekben. Olyan döntéshozóra van szükség itt is, aki valóban a helyiek és a budapestiek érdekében dolgozik.

Ön szerint a Fidesz indít-e lejárató kampányt Ön ellen, vagy a tüntetése ellen?

J.A.: Őszintén szólva engem nem érdekel, hogy mit hordanak össze, mert amikor nem az érveimet, hanem a személyemet támadják azzal is csak azt mutatják, hogy igazam van a Diákváros kapcsán. A lejárató kampánynak egyébként ezen a ponton már nem sok értelme lenne, hiszen a Republikon Intézet felméréséből kiderült, hogy a Fudan egyetem támogatása a Diákváros ellenében még a Fidesz-szavazók egyharmadánál is kiverte a biztosítékot. Összességében pedig a kínai állampárt elitegyetemének kétharmados az elutasítottsága itthon. A Diákváros felépítése egyértelmű akarata a budapestieknek, a Fudan egyetemet pedig nem támogatják. Okosabban tenné a kormány, ha lejárató kampány helyett inkább hallgatna az általa képviseltekre. Őszintén szólva engem nem érdekel, hogy mit hordanak össze, mert ezzel is csak azt mutatják, hogy igazam van a Diákváros kapcsán.

Várható-e több tüntetés, akár más témában?

J.A.: A tüntetés egy eszköz a célunkhoz, hogy a Diákváros felépülhessen, ezzel tisztességes lakhatást biztosítva diákok ezreinek és enyhítve a túlhevült ingatlanpiaci helyzetet. Ha tüntetésekkel tudjuk elérni a célunkat, akkor újra tüntetni fogunk, ha más eszközzel, akkor más eszközt vetünk be. Egy biztos: addig folytatjuk, amíg a budapestiek a csúcselit gigaegyeteme helyett visszakapják az eredeti Diákváros projektet, és így az elérhetőbb lakhatás lehetőségét.