1.6 C
Budapest
2021. december 5., vasárnap

Direkt 36: Antall Péter közpénzből járja a világ luxushoteleit

A Direkt36 számos belső dokumentumot szerzett meg az Antall József Tudásközpont (AJTK) nevű alapítványról. A dokumentumok alapján kiderült, hogy az alapítvány vezetője, Antall Péter (Antall József néhai miniszterelnök kisebbik fia) közpénzből akár évi 15-20 külföldi utazást is finanszírozott luxuskörülmények között.

A Direkt 36 kiemelt pár példát, hogy miként használták fel a kapott közpénzt, amelyből Antall Péter fizetése látványosan nőtt:

2013-ban még csak havi átlag 719 ezer forintot keresett, addig 2019-ben már havi átlagban bruttó 4,6 millió forintot kapott.

- Hirdetés -

Az utazásokra évente több tízmillió forint ment el. A Direkt36 által megszerzett belső iratokból kiderült, hogy időnként közpénzből számolták el olyan kirándulások költségeit is, amelyek nem voltak részei a hivatalos programnak.

Pár példa, hogy milyen hotelekben szálltak meg Forrás: Direkt36

Több százezer forintot költöttek bőröndökre, alapítványi pénzből jutott magánkórházra, két professzionális fényképezőgépre, de előfordult, hogy néhány zacskó Dunakavicsot vagy párezres minibár-fogyasztást is elszámoltak költségként.

Az AJTK 2016-ban olyan nehéz helyzetben volt, hogy folyószámlahitelből fizette a béreket, de ugyanekkor egy háromfős delegáció skandináv körútra ment, amelynek során útba ejtettek egy festői fjordot is.

- Advertisement -

Az utakat az is drágította, hogy Antall Péter általában más dolgozókkal együtt utazik. Antall azért sem tud egyedül utazni, mert nincs jogosítványa, ezért az utazások idejére bérelt autókat általában a vele utazó személyi asszisztensnek kell vezetnie. Az igazgató – annak ellenére, hogy az AJTK kezdettől a külpolitikai témákra fókuszál – nem beszél idegen nyelven, ezért az asszisztensnek tolmácsolnia is kell.

Az ügyben a Direkt36 felkereste a Miniszterelnökséget, akik közölték:

vizsgálatot indítanak annak kiderítésére, hogy vajon az AJTK “hatékonyan és céljához méltó módon” használta-e fel a kapott közpénzt.

A Direkt36 által megszerzett dokumentumok azt mutatják, hogy a működési támogatást nyújtó Miniszterelnökség könyvelői tüzetesen ellenőrizték az elszámolt költségeket és számlákat formai szempontból. Miután az alapítvány egyik kuratóriumi elnöke a „polgári jóízlés” szempontjából kritizálta a költéseket, távoznia kellett.

Az AJTK a luxushotelekkel kapcsolatban azt közölte, hogy a szállások kiválasztásakor protokolláris és biztonsági szempontokat is figyelembe vettek, és állították, hogy bizonyos költések adminisztrációs hiba miatt jelentek meg a birtokunkba került dokumentumokban.

- Hirdetés -
spot_imgspot_img

Kövess minket a közösségi médiában!

40,000követőTetszik
900követőkövető
4,200feliratkozóFeliratkozás

Korábbi híreink