Részleges napfogyatkozás lesz júniusban

Még friss a szerdai vérhold emléke és élménye, de máris készülhetünk a következő természeti eseményre. Június 10-én gyűrűs napfogyatkozás figyelhető meg Magyarországról, amit naptávcsővel, napfogyatkozás-szemüveggel vagy hegesztőszemüveggel lehet majd követni.

A mostani napfogyatkozás különleges, gyűrűs napfogyatkozás lesz, ami azt jelenti, hogy még azokon a földrajzi helyeken sem takarja ki teljesen a Hold a Napot, ahol az pontosan középen halad át előtte. Így megmarad a fényes gyűrű a holdperem körül.

A napfogyatkozás szabad szemmel nem lesz látható, de naptávcsővel, napfogyatkozásszemüveggel vagy hegesztőszemüveggel viszont kiválóan lehet majd szemrevételezni.

A holdfogyatkozás ellentétben a napfogyatkozással mindig csak a föld egy bizonyos részéről figyelhető meg. Most Kanada középső részén és északi szigetvilágán, majd Grönland északi felén vonul végig a reggeli órákban. 

Budapesten a részleges fogyatkozás 12:04-kor kezdődik, a maximális kitakarás 12:45-kor lesz, és 13:27-kor válik el végleg a két égitest egymástól. Ettől pár perces eltérések lehetnek az ország többi részén: Szombathelyen a belépés 11:57-kor kezdődik, Nyíregyházán 12:12-kor – írja a Svábhegyi Csillagvizsgáló oldala.

A csillagászok figyelmeztetnek arra, hogy a jelenség megfigyelésére csak szaküzletekben napmegfigyelésre alkalmazható eszközök használhatóak. A házi megoldások látáskárosodást okozhatnak.

(Svábhegyi Csillagvizsgáló)