Momentum: Böröcz bérlakás-törvénye szociális válságot okozna

Kedd reggel Csordás Anett, a C8 civilek és a Momentum józsefvárosi képviselőjelöltje, Orosz Anna, a Momentum alelnöke és Újbuda alpolgármestere, valamint Szél Bernadett, független országgyűlési képviselő tartottak sajtótájékoztatót a bérlakástörvénnyel kapcsolatban.

„A lakhatás alapvető emberi jog. A jelenlegi kormány most ettől a jogától foszt meg több százezer embert.”

-jelentette ki Csordás Anett.

Elmondta, hogy Böröcz László bérlakás-törvény módosítási tervezete százezer önkormányzati bérlakás, tulajdonképpen a „közvagyon” kiárusításához, a lakásmaffia kiburjánzásához, a lakásprivatizáció elindulásához és a lakhatási válság mélyüléséhez fog vezetni. Kiemelte, hogy ez azért is probléma, mert több százezer embernek ez a lakhatás esélyt jelent, például a kispénzű fiataloknak, a nyugdíjasoknak, a fogyatékossággal élőknek, egyszülős családoknak és mindazoknak, akik elvesztették a munkájukat.

Csordás Anett tegnap nyílt levelet küldött Kocsis Máté Fideszes frakcióvezetőnek és országgyűlési képviselőnek, hogy vonja vissza Böröcz László törvényjavaslatát, vagy érje el azt, hogy a kormány ne szavazza meg ezt a javaslatot.

Orosz Anna elmondta, hogy Böröcz László törvényjavaslata nem egyedülálló az országban, hiszen már régóta folyik a különböző közvagyonban lévő ingatlanok államosítása. Szerinte a világon egyedülálló módon a Fidesz költségvetési forrásokat vont el azoktól az önkormányzatoktól, akiknek rengeteg extra kiadásuk van a járvány miatt.

Hozzátette, hogy a javaslat lehetséges kimenetele hasonlíthat Rogán Antal korábbi törekvéseire, aki több száz önkormányzati lakást adott el áron alul, megkárosítva ezzel a belváros lakóit. Tavaly nyáron Tiborcz István, Orbán Viktor veje nyilatkozta azt, hogy úgy látja, hogy a belvárosban óriási a fantázia, az ingatlanok a következő 10-20 évben szerinte felértékelődnek. Orosz Anna szerint ez azt jelenti, hogy a Fidesz már tavaly azon spekulált, hogy milyen módon nyerészkedhetne az önkormányzati lakásokon.

Szél Bernadett elmondta, hogy a Parlamentben az országgyűlés holnap kezdi tárgyalni ezt a „törvénytelen” javaslatot.

„Ha a Fideszes képviselők megszavazzák ezt a javaslatot, akkor megint egy olyan törvényünk lesz, amely törvénytelenséget emel törvényi szintre.”

-fogalmazott.

Hozzátette, hogyha a Fideszes képviselők beállnak a javaslat mögé, és megszavazzák, akkor a magyar emberek ellen fognak szavazni.

Kiemelte, hogy egy nagykoalíciós tiltakozás indult a lakásmaffiát támogató javaslat ellen, mégis félő, hogy a Fideszes és a KDNP-s képviselők sorban a javaslat mellett fognak szavazni. Felhívta a figyelmet arra, hogy Csordás Anett indított egy petíciót a javaslat ellen, illetve Hadházy Ákos is megszólalt az ügyben, miszerint az önkormányzatoknak joguk van nem teljesíteni ezt a nyíltan törvénytelen javaslatot, amennyiben a jog megszűnik az igazságosságot képviselni.

„Most, hogy a Fidesz látja, hogy veszélyben van a 2022-es kormányzati pozíciójuk, elkezdik az utolsó közös vagyonunkat is odadobni a maffiának”

-mondta.

Arra kért mindenkit, hogy tegyen meg mindent a saját platformján, ahol tiltakozni tud, majd hangsúlyozta, hogy szerinte az Alaptörvénybe bele kell írni, hogy a lakhatás alapvető emberi jog.

Fotó: Kárász Anna Flóra