Már a szállás- és vendéglátóhelyek is elfogadják a védőoltást igazoló applikációt

Mostantól már annak sem kell lemondania az utazással járható hotelezésről, szálláshelyről, aki még nem kapta kézhez védettségi igazolványát: a pénteki kormányrendelet alapján a szálláshelyek, vendéglátóhelyek, fürdők és attrakciók is elfogadhatják a védőoltást igazoló applikációt – közölte a koronavirus.gov.hu szombaton.

Eddig kérdőjeles volt, hogy melyik hely fogadhatja el a védettségi igazolványt applikációs formában. A rendelet miatt az applikáció már a kártyával egyenértékű igazolást biztosít az oltás meglétéről. Azt viszont még mindig nem igazolja, hogy tulajdonosa átesett a víruson. Erre továbbra is csak a védettségi igazolvány használható. Az applikációval többi között látogathatóak a fürdők, múzeumok is – minden, ahova igazolvány szükséges.

Az utazási kedv erősödését támasztják alá a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ előfoglalási adatai. Folyamatosan emelkednek a nyári hónapokra szóló foglalások. Már mindhárom hónapra több mint 1 millió vendégéjszakát rögzítettek az NTAK-ban, júniusra 1,2 milliót, júliusra 1,4 milliót, augusztusra 1,2 milliót.

Az EESZT applikáció letölthető Androidos és iOS-es mobiltelefonokra, a szolgáltatóknak és az oltottaknak is ingyenes.