Tovább emelkednek az albérletárak

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az ingatlan.com lakbérindexének friss adataiból az derül ki, hogy január óra folyamatosan drágulnak az albérletek.

Tavaly augusztus végén a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásai miatt jelentős csökkenésnek indultak az árak az albérletpiacon Budapesten, és az ország teljes területén. Sokaknak jól jött ez az árcsökkenés, hiszen a magyar albérletpiac régóta a magas árairól volt híres, amely nehézséget okozott például az egyetemi hallgatóknak és a fiataloknak is. A koronavírus-járvány által előidézett csökkenés azonban 2021 januárjában megállt, és valószínűleg a járvány lecsengésének ígérete miatt azóta újra elkezdett drágulni az albérletek ára.

Áprilisban márciushoz képest 1,3 százalékkal emelkedtek itthon az albérletárak. A legnagyobb mértékű emelkedés megint Budapesten következett be, ahol minden kerületben emelkedtek az árak 1-2 százalékkal. Budapesten belül Budán arányaiban is nagyobb mértékben drágultak az árak, mint a pesti oldalon.

Az ingatlan.com adatai szerint május közepén Budapesten átlagosan 135 ezer forintos havi bérleti díjért kínálták a lakásokat, míg előző hónapban 130 ezerért. 

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy az áremelkedést valószínűleg az újépítésű lakások egyre szélesebb terjeszkedése is előidézte, ugyanis ha csak a használ lakások adatait nézzük, abból kiderül, hogy esetükben májusban ugyanannyi bérleti díjat kellett értük fizetni, mint áprilisban, tehát emelkedés ezeknél kevésbé, vagy szinte semennyire nem volt megfigyelhető.

Kiemelt kép:  MTI/VÁLI MIKLÓS