A poszttraumás stressz-szindrómát is vállalniuk kell a Facebook dolgozóinak

Hallani lehetett már arról, hogy a Facebook moderátorának lenni nagyon kemény feladat. Annyira, hogy a cég tavaly egyezett meg peren kívül néhány egykori alkalmazottal. 52 millió dollárt, azaz megközelítőleg 16,9 milliárd forintot fizetett azoknak a moderátoroknak, akiknek a közösségi oldalra felkerülő problémás bejegyzéseket kellett átnézniük.

A cég azért döntött a kártérítés kifizetése mellett, mert több moderátornál poszttraumás stressz szindrómát (PTSD) diagnosztizáltak, miután munkájuk során rendszerint brutális tartalmakat kellett moderálniuk. Ehhez természetesen az összes ilyen bejegyzést, például képet, videót stb. végig kell nézniük. Legyen az gyermekpornográfia, erőszak, vagy akár gyilkosság. Bármi, ami érthetően nem fér bele a facebook irányelveibe.

Hogy milyen a Facebooknál moderátornak lenni, arról a cég egyik alkalmazottja beszélt az ír parlament egyik bizottsága előtt – írja a BBC. Isabella Plunkett két éve dolgozik a közösségi oldalnak, ám úgy érzi, már nem bírja sokáig.

A 26 éves nő munkakörébe a fentebb leírtak tartoznak, azonban elmondása szerint a családjának és a barátainak az általa aláírt titoktartási szerződés miatt sosem beszélt a munkájáról. A Facebook a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy a titoktartási szerződés egy bevett gyakorlat. Az alkalmazottak azonban bármikor beszélhetnek orvosokkal vagy tanácsadókkal, illetve a nap 24 órájában kérhetnek segítséget. Isabella szerint naponta kb. 100 bejegyzést kell felülvizsgálnia, ami komoly lelki megterhelés számára. Emellett azt állította, hogy más kollégájának megengedték, de neki nem, hogy otthonról dolgozzon. Szerinte emiatt alakult ki szorongás nála, amit antidepresszánsokkal kezel. Elmondása szerint a Facebook által nyújtott segítség kicsit sem elegendő.

A Facebook ellen még 2018-ban indított pert néhány korábbi moderátor.

Azzal vádolták meg a vállalatot, hogy nem biztosították a biztonságos munkavégzés feltételeit, és komoly pszichikai terhelésnek tették ki őket.  Azonban a BBC beszámolója szerint a Facebook a munkaszerződésbe azt is beleteszi, hogy a moderátori munka PTSD-t okozhat, így az aláírásával ezt a kockázatot a dolgozók vállalják.

A Facebook tervei szerint az idei évben megduplázzák a cégnél dolgozó moderátorok számát. Ezáltal hamarosan 20 ezer fő végez majd ilyen jellegű feladatokat. Ebbe már beletartozik az a 7500 személy is, akik a bejegyzések átvizsgálásáért felelősek. Köztük van, aki teljes munkaidejében ezt csinálja, de partnerek és cégek is segítenek a válogatásban. A csapat a világ 50 különböző nyelvén születő bejegyzéseket képes áttekinteni.

A közösségi oldal a jövőben a mesterséges intelligenciával szeretné levenni a terhet a moderátorok válláról, ám Isabella elmondása szerint ez még bőven csak egy vágy. A cég által készített rendszer ugyanis még alkalmatlan a feladat elvégzésére. – állítja.