A canterburyi érsek bocsánatot kért a keresztény táborokban bántalmazott fiúktól

Az 1970-es és 80-as években John Smyth védőügyvéd bántalmazta azokat a fiúkat, akik olyan táborokban vettek részt, ahol Justin Welby dolgozott.

A canterburyi érsek kiadott egy közleményt, amelyben nyilvános bocsánatot kér a John Smíth által a 70-es és 80-as években elkövetett szadista bántalmazás áldozataitól. Az abúzusok olyan keresztény ünnepi táborokban történtek, amelyekben állami iskolák diákjai vettek részt.

Justin Welby, aki az 1970-es években kollégiumi tisztként dolgozott ezekben a táborokban, az közleményében a következőket mondta:

„Sajnálom, hogy ezeket a tetteket Jézus Krisztus nevében követte el a spiritualitás és az evangelizáció elvetemült formája.Egyre több részletet tudok meg ezekről a bántalmazásokról, és a megdöbbenésem és a bánatom csak nő.”

John Smyth, aki 2018-ban hunyt el , a táborokban részt vevő tinédzser fiúkat „borzalmas megverte” a kertben, legalábbis a táborokat finanszírozó Iwerne Trust 1982-es titkos jelentése szerint. Smyth volt az alapítvány elnöke, amelynek tevékenységét később a Titus Trust vette át.

Az iwerne-i alapítvány állami iskolákból és felsőbb egyetemekről érkező fiúkat és fiatalokat hívott meg üdülőtáborokba, azzal a céllal, hogy a létesítmény jövőbeli tagjai elkötelezett keresztények legyenek.

A Winchester Főiskolát, amelynek tanítványai között vannak az eset áldozatai is, tájékoztatták a visszaélésekről, de a főiskola nem jelentette Smyth-t a rendőrségen. Ehelyett az igazgató azt kérte Smythtől, hogy soha többé ne lépjen be a főiskolára, vagy vegye fel a kapcsolatot tanítványaival.

Smyth állítólagos áldozatai között volt Andrew Watson, a jelenlegi guildfordi püspök, aki állítása szerint „erőszakos, gyötrő és megdöbbentő” verésnek volt kitéve .

Smyth Zimbabwébe költözött, ahol állítólag az általa vezetett üdülőtáborokban fizikailag bántalmazta a gondozásában lévő fiúkat. Letartóztatták, és egy 16 éves fiú meggyilkolásával kapcsolatban vádat emeltek ellene, de az ügyet később elvetették. Smyth ezek utána dél-afrikai Fokvárosba költözött.

Welby, aki azt nyilatkozta, hogy „egyáltalán nem tudott” a táborokban történő visszaélésekről, amikor ott dolgozott, a múlt hónapban találkozott az áldozatok egy csoportjával.

A Lambeth Palace által kiadott nyilatkozatban az érsek elmondta:

„Ezeket az embereket joggal aggasztja, hogy a jelek szerint még senki sem szembesült semmilyen szankcióval, amikor nyilvánvaló, hogy számos keresztény, pap és kívülálló is tudott a bántalmazásokról.”

Az angliai egyház nemzeti védőcsoportja „minden papi személyt kivizsgál, akik tudták és nem ismerték a bántalmazás körülményeit”.

Tavaly a Titus Trust három Smyth által bántalmazott áldozattal egyezségre jutott és elismerte, hogy gyermekkorukban az ügyvéd valóban megrontotta őket.

Néhány áldozat válaszolva Welby kijelentésére így nyilatkozott:

„Örömünkre szolgál, hogy a canterburyi érsek felelősséget vállal és jó példaként szolgál a történetünkben részt vevő többi bűnös fél számára.”

Kiemelt kép: Paul Grover/AP