HÖOK: Idén is adjanak nyelvvizsga-amnesztiát a végzős egyetemistáknak

A Hallgató Önkormányzat Országos Konferenciája készített egy becslést, amelyből kiderül, hogy idén akár 25 ezer diplomát is visszatarthatnak a felsőoktatási intézmények a nyelvvizsga hiánya miatt.

A diploma átvételéhez szükséges a nyelvvizsga bizonyítvány bőrkötéses változatának benyújtása az intézmények felé, azonban a nyelvvizsgaközpontok márciusban a koronavírus-járvány miatt bezártak, és online folyt az oktatás, így a hallgatóknak erre értelemszerűen sok esetben nem volt lehetőségük.

Budai Marcell, a HÖOK sajtófőnöke az Eduline-nak elmondta, hogy egy áprilisi felmérés adatai alapján a végzősök körülbelül 35 százalékának nincsen nyelvvizsgája 2021-ben.

Tavaly ugyanez volt a helyzet, akkor viszont a végzős hallgató nyelvvizsga-amnesztiát kaptak, és hozzájuthattak a diplomájukhoz. Hiába voltak idén tavasszal ugyanúgy elzárva a lehetőségek, a legutóbbi, februári információk alapján az Innovációs és Technológiai Minisztérium egyelőre nem közölte, hogy idén is járni fog a kedvezmény.

Az Eduline megkeresésére a Minisztérium azt nyilatkozta, hogy tisztában vannak a nehézségekkel, és a kiküszöbölésre az online nyelvvizsgát ajánlják, amelyre már hat központban van lehetőség.

Fontos azonban megjegyezni, hogy bizonyos szakmai vizsgáknál ez a lehetőség nem adott, hiszen vannak olyan nyelvvizsgák, amelyeknél nincs online vizsgázási lehetőség.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán