Támadásokat indít Izrael a Gázai övezetben

Izrael légi- és szárazföldi erői is támadást indítottak a Gázai övezetben – írta ki csütörtökön éjszaka angol nyelvű Twitter-oldalára az izraeli hadsereg. Azután posztoltak, hogy napközben végrehajtottak légi támadásokat a palesztin csoportok ellen, akik folytatták a rakéták indítását Izrael felé.

A hadsereg közölt egy pontosítást, miszerint nincsenek szárazföldi erők az övezeten belül, de hajtanak végre támadásokat ottani célpontok ellen.

„A katonai akció addig folytatódik, amíg szükséges.”

jelentette ki Benjámin Netanjahu, izraeli miniszterelnök

Tegnap este három rakétát indítottak Libanonból is, amik Izrael északi partjainál a tengerbe csapódtak. A rakéták nem jelentettek veszélyt izraeli lakosokra, ezért nem szólaltak meg miattuk szirénák és a légvédelmet sem léptették működésbe. Erről az izraeli hadseregre hivatkozva számolt be a BBC. Az izraeli tévék beszámolója alapján nem a Hezbollah a felelős a rakéták indításért, hanem palesztin csoportok.

A Hamász és az Iszlám Dzsihád a hétvége óta 1750 rakétát lőhetett izraeli településekre. Köztük az elővárosokkal együtt 1,4 milliós Tel-Avivra. Az izraeli hadsereg szerint ezek közül 300 nem jutott el Izrael területe fölé, és a legtöbbet megsemmisítette a Vaskupola rakétaelhárító rendszer. A támadásoknak eddig a Hamász egészségügyi tisztviselői szerint legkevesebb 109 palesztin áldozatuk van, köztük 27 gyerek. Izraeli területen nyolcan haltak meg, csütörtök éjszaka egy 87 éves nő vesztette életét, aki akkor sérült meg, amikor egy óvóhelyre tartott a szirénák megszólalása után. – írja a Telex

/kimelt kép: A Gázai övezetből indított rakéták csütörtök éjszaka – Fotó: Anas Baba / AFP