Orbán Viktor: Magyar vagyok, ezért sosem leszek elégedett

A miniszterelnök minden péntek reggel interjút ad a Kossuth Rádióban. Ez ma sem volt másképpen. Többek között a oltást igazoló telefonos applikációról, a 16-18 évesek oltásáról, illetve a május végi újabb nyitási lépésekről beszélt Orbán Viktor.

Csütörtök délelőtt Gulyás Gergely május végére jósolta azt, hogy elérjük az 5 millió beoltottat. Ha ez megtörténik, a kormány a jövő heti ülésén a korlátozó intézkedések további enyhítéséről tárgyal majd – közölte a miniszterelnökséget vezető miniszter. Szentkirályi Alexandra elmondta: a táborok megtartására az 5 millió oltás elérése után, június 1-jétől lesz lehetőség. A temetkezésekre vonatkozó korlátozásokat is 5 millió beoltott után, május utolsó hétvégéjére oldják majd fel – ezt megerősítte ma reggel Orbán Viktor is.

Péntek hajnalban ülésezett az operatív törzs, amiről Orbán Viktor Facebook-oldalán posztolt.

Orbán Viktor így szólt: „Magyar vagyok, ezért sosem leszek elégedett.” Elmondta, hogy hiába vagyunk az európai élmezőnyben az oltások szempontjából, sok veszteségünk van, melyek az emberi áldozatok mutatnak.

Csütörtökön Karikó Katalinnal találkozott a miniszterelnök. A kutató csomó érdekes dolgot mondott – fogalmazott Orbán, és azt mondta, büszke volt, hogy Kisújszállásról, Magyarországról lett világhírű professzor Karikó Katalin. Orbán szerint Karikó mindent tud a járványról, és biztonságban érzi magát, hogy van egy magyar ember, akit bármikor felhívhat. Mivel hentes családból származik Karikó, beszéltek a disznósajtról is. „A kémcsövek és a védőoltások mellett meg tudtunk vitatni olyan szakmai kérdéseket is, mint a disznósajt” – fogalmazott Orbán.

Új és új dolgok jönnek elő a tudományban folyamatosan. Csak a rendelkezésünkre álló adatok alapján lehet azt mondani, hogy a vírusvarriánsok ellen védve vagyunk. – mondta Orbán Viktor

Most már teljesen nyilvánvaló, hogy a baloldal a vírus alatt leszerepelt. – mondta el a miniszterelnök.

Orbán Viktor arról beszélt, hogy az Unióban egyedülálló, hogy a vakcinák között ilyen „pláza szerű” kínálat legyen.

A miniszterelnök arra kért mindenkit, hogy tartsa be a járványügyi előíráskat. Elmondta, hogy könnyen bekövetkezhet, hogy elérjük az 5 millió beoltottat pünkösd környékén. Hozzátette, hogy védettségi igazolvány nélkül nem lehet majd látogatni a tömeggel járó rendezvényeket. Orbán szerint már csak az embereken múlik, hogy mennyi embert sikerül beoltani.

Hétfőtől megnyitják a regisztrációs felületet az oltsára a külföldön élő magyaroknak. Arra biztatja a miniszterelnök a külhoni magyarokat, hogy „jöjjön ide hozzánk”, regisztráljon, foglaljon időpontot és meg fogja kapni az oltását.

Elértük azt a szintet, ahol a válság előtt tartottunk a foglalkoztatások terén. – Mondta el Orbán. 10-30 ezres ingadozások vannak, de nagyjából sikerült elérnünk azt a foglalkoztatási számot, mely a vírus előtt volt. Arra számít Orbán, hogy a munkanélküliség alacsonyabb lesz, mint a válság előtt. Ezért háláját fejezte ki a miniszterelnök az ápolóknak és orvosoknak.

Jó kis költségvetést rakott össze Varga Mihály – fogalmazott a miniszterelnök. 7300 milliárd forint jut a gazdaság újraindítására, és ez a költségvetés alkalmas arra, hogy az ország kiemelkedő gazdasági pályára álljon, és európai összevetésben jobb helyzetben legyünk.

2080-ig kell gondolkodnom Magyarországról, nem 2050-ig. -mondta el Orbán Viktor a családok nemzetközi napjával kapcsolatban. Szerinte az Unióban kiveszőben van a család pozitív képe, de ez hazánkba nem tette be a lábát. Ha a gazdasági lehetőséget megteremtik, a miniszterelnök szerint a magyar fiatalok szívesen vállalnak több gyereket. A fordulópont akkor lesz majd, amikor azt mondhatjuk, hogy aki gyermeket vállal, anyagilag is jobban jár, mint aki nem. Az élet minőségét is megváltoztatja és anyagilag is jobban jár az a család, amely több gyermeket vállal. Még növelni kell a családok támogatásait szerinte, hogy a havi családi költségvetés megtervezésekor azt mondhassák a szülők: így hogy több gyermekünk van, több pénzünk van.