Gulyás Gergely: A pünkösd utáni héten fogjuk elérni az 5 millió beoltottat

Csütörtök reggel Magyarország Kormánya Facebook-posztban tájékoztat arról, hogy: “144 ezer regisztrált előtt csütörtöktől megnyílik a lehetőség a Pfizer-oltásra. Az sms-ben értesítettek május 14. és május 18. közötti napokra, kórházi oltópontokra foglalhatnak időpontot.” Ezt megerősítette Gulyás Gergely is a délelőtti Kormányinfón.

A koronavírussal kapcsolatos adatok az alábbi módon alakultak tegnapról mára:
– Új fertőzöttek száma: 1416 fő
– Elhunyt: 82 fő
– Aktív fertőzöttek: 165 769 fő
– Kórházban ápoltak száma: 2782 fő
– Lélegeztetőgépen: 354 fő
– Beoltottak: 4 420 767 fő, közülük 2 584 879 fő a második oltását is megkapta.

Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón elmondta: Máus 28-án nulla órától a lakodalmak megtartására lesz lehetőség.

Elmondta, hogy a WHO döntött a kínai Sinopharm elismeréséről, ez visszaigazolja a hónapokkal korábbi, Sőt még az elmúlt év második felében meghozott magyar döntést. Miszerint minden védettséget adó biztonságos és ellenőrzött oltóanyaggal Magyarországon lehet oltani az Egészségügyi Világszervezet vakcinájaként vette nyilvántartásba a kínai vakcinát és azt is egyértelművé tette, hogy minden korosztály számára használható és védettséget ad.

- Hirdetés -

“Továbbra is jó esélyük van az Európa bajnokságra.”

“Azt látjuk, hogy június elejére legkésőbb június közepére – attól függ még mennyien regisztrálnak – mindenkit be tudunk oldani. Azokat is akik most egyébként többféle keleti és nyugati oltóanyag AstraZeneca is rendelkezésre áll. “

Szentkirályi Alexandra elmondta:
Elkészült egy telefonos mobiltelefonos alkalmazás. Név, taj-szám, oltás ideje lesz benne, az adatokat QR-kóddal fogják ellenőrizni. Az applikációval igazolni lehet majd, hogyha valaki Megkapta az oltást. Ennek az élesítése az még nem történt meg, de várhatóan a következő időszakban meg fog ez is történni. Ennek a célja az, hogy egyszerű és kényelmes megoldást tudjon nyújtani arra hogy aki megkapta a koronavírus elleni védőoltást annak ez ad igazolást.

Elmondta azt is, hogy június elsejétől megtarthatóak lesznek a nyári táborok. Ahogy az is, hogy a védettségi igazolvány mellé elkészült egy applikáció is, várhatóan hamarosan élesedik is. Az EESZT-ben regisztrálni kell majd hozzá. Mind a plasztikkártya, mind az alkalmazás jó a védettség igazolására.

Elhangzott, hogy tárgyalnak Szlovákiával a kölcsönös védettségi igazolvány elfogadásáról. A határátlépésnél, ha sikerül megállapodni, Szijjártó Péter rögtön bejelenti.

Elmondták, hogy kétoldalú megállapodásokat köt Magyarország. Eddig 7 országgal írták alá az oltási igazolványok kölcsönös elfogadását. Azokban az országokban, ahová a magyarok többsége utazni szokott, mindegyik országgal jó eséllyel lesz ilyen megállapodás. Horvátországban a második oltást követő 14. napon engednek be bárkit az országba.

2020-ban 5 százalékos recesszió volt, az tíz százalékos gazdasági csökkenés, mondta Gulyás.

Gulyás Gergely elmondta: Idén 4,2-4,3 százalékos növekedési becslése van a pénzügyminisztériumnak. Ha ezt sikerül túlteljesíteni, akkor év végére a kormány eljuthat oda, ahol a koronavírus előtt állt Magyarország.

Gulyás szerint az oltási lassulás oka az, hogy hiába van több vakcina, mint regisztrált, az emberek egy része válogat a vakcinák közt. Ezért nem napi 100 ezerrel haladunk, hanem napi 30-40-50 ezerrel. De a 18 évnél idősebbek 56%-a már megkapta az oltást, és ez a szám június elejére meg fogja haladni a 65%-ot is akár.

“Jól állunk, de tudomásul kell venni, az oltás önkéntes, mindenki szabadon dönt.”

Az RTL Klub kérdése az volt, hogy hogyan tervezi a kormány növelni az oltási kedvet? Gulyás Gergely erre ezt válaszolta: reklámokkal, élőszóval, a védettségi igazolványok használatának előnyével biztatnak arra mindenkit, hogy oltassa be magát. Mindenki segítségére számítanak abban, hogy minél többen regisztráljanak az oltásra.

Nem kell fizetnie a műtét előtti PCR-tesztért annak, aki már regisztrált az oltásra – mondta el Gulyás Gergely.

“Aki megkapta az oltást, aki önhibáján kívül nem kapta meg az oltást, aki regisztrált az oltásra, annak sem kell fizetnie a halasztható műtétek előtti koronavírus-tesztelésért.”

Arra a kérdésre, hogy az Országos Atomenergia Hivatal vezetője miért lesz 9 évre kinevezve, Gulyás ezt mondta:

“Az volt az Unió kérése, hogy független szervként működjön, ez ezt szolgálja. A függetlenséget az is garantálja, hogy nem kormányzati alkalmazott vezeti, hanem szakmai kinevezett. Akik azt gondolják, hogy ehhez valamilyen politikai hűségeskü szükséges, tévedésben vannak. Eddig is a miniszter által kinevezett szakember vezette, január elsejét követően is elismert szakember fogja vezetni.”

Gulyás Gergely szerint az ellenzék bocsánatkéréssel tartozik mindazért, amit a járvány alatt csináltak.

A hitelmoratóriummal kapcsolatban nem született döntés. A kormány jelenleg tárgyalásokat folytat a Magyar Bankszövetséggel.

Két szempontból is tragikus lenne, ha nem valósulna meg Paks II. a Kormányinfó tájékoztatása szerint:

Elsőként drámai rezsiáremelkedéshez vezetne. Másodszor pedig, akik elkötelezettek a környezetvédelem iránt, azok tudják, hogy a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott célok atomenergia nélkül nem érhetők el. – mondta Gulyás Gergely

A közétkeztetésben 2022-től a beszerzett termékek összeértékének legalább 60%-a helyi élelmiszerekből kell származnia. – hangzott el a mai Kormányinfón.

Gulyás Gergely elmondta: Semmilyen értelmezhető érv nem szól az Európai Ügyészséghez való csatlakozás mellett. Pláne, hogy a saját országában is bűncselekménnyel vádolt, magyarellenes eljárásokat megindító román vezetője van ennek a szervezetnek. Szerinte tragikomikus, amikor egykor magukat nemzetinek nevező pártok ehhez az ügyészséghez való csatlakozás mellett szállnak síkra.

“Reméljük minél előbb, szerintünk már júniustól”. – válaszolta Gulyás arra a kérdésre, hogy: mikor lehet jelen a sajtó a Kormányinfón, illetve az Operatív Törzs tájékoztatóján?

Gulyás szerint nagyobb az esélye annak, hogy évközben nem emelik a minimálbért, mint annak, hogy megemelik.

Gulyás elmondta, nem tervezi a kormány, hogy a védettségi igazolványt kiváltaná a rendezvényeken egy negatív PRC-teszt mivel a PCR-teszt nem nyújt olyan biztonságot, mint a beadott oltás.

Gulyás Gergely elmondta: A rendkívüli jogrendben gyakorlatilag törvényt tud hozni a kormány, sok ilyen született, például a hitelmoratórium, vagy a személyes ügyintézést kiváltó intézkedések. Ahhoz, hogy ilyenek fennmaradhassanak a veszélyhelyzet után is, ahhoz olyan törvényt kell elfogadni, ami ezen szabályok fennmaradását biztosítják. Hogy mik ezek, amiket fent kívánnak tartani, a tavaszi ülésszak végéig el fogják dönteni. A veszélyhelyzet azonban egy nappal sem fog tovább tartani, mint szükséges.

Gulyás elmondta: Akinek gondja van a védettségi igazolvány megkapásával, az menjen be a kormányhivatalba, ott jelezze a problémáját. Tervben van, hogy ne csak postán, hanem személyesen a kormányhivatalban is odaadják a hiányzó védettségi igazolványokat.

Gulyás szerint a járvány enyhülésével a Covid-osztályok ágyszáma csökkenthető és folyamatosan történik az orvosok visszahelyezése is. Az orvosok jó része visszatérhet az eredeti munkakörébe. A temetkezésekre vonatkozó korlátozások pedig várhatóan az 5 milliós oltottságnál oldhatók fel.

Május 25-től a kormányablakok újra időpontfoglalás nélkül, sorszámhúzással fogadják az ügyfeleket. – Hangzott el a kormányinfón. Ettől azt reméli a kormány, hogy így hatékonyabban, gyorsan tudnak a tömegek intézkedni.

- Hirdetés -