Gulyás Gergely: A pünkösd utáni héten fogjuk elérni az 5 millió beoltottat

Csütörtök reggel Magyarország Kormánya Facebook-posztban tájékoztat arról, hogy: „144 ezer regisztrált előtt csütörtöktől megnyílik a lehetőség a Pfizer-oltásra. Az sms-ben értesítettek május 14. és május 18. közötti napokra, kórházi oltópontokra foglalhatnak időpontot.” Ezt megerősítette Gulyás Gergely is a délelőtti Kormányinfón.

A koronavírussal kapcsolatos adatok az alábbi módon alakultak tegnapról mára:
– Új fertőzöttek száma: 1416 fő
– Elhunyt: 82 fő
– Aktív fertőzöttek: 165 769 fő
– Kórházban ápoltak száma: 2782 fő
– Lélegeztetőgépen: 354 fő
– Beoltottak: 4 420 767 fő, közülük 2 584 879 fő a második oltását is megkapta.

Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón elmondta: Máus 28-án nulla órától a lakodalmak megtartására lesz lehetőség.

Elmondta, hogy a WHO döntött a kínai Sinopharm elismeréséről, ez visszaigazolja a hónapokkal korábbi, Sőt még az elmúlt év második felében meghozott magyar döntést. Miszerint minden védettséget adó biztonságos és ellenőrzött oltóanyaggal Magyarországon lehet oltani az Egészségügyi Világszervezet vakcinájaként vette nyilvántartásba a kínai vakcinát és azt is egyértelművé tette, hogy minden korosztály számára használható és védettséget ad.

„Továbbra is jó esélyük van az Európa bajnokságra.”

„Azt látjuk, hogy június elejére legkésőbb június közepére – attól függ még mennyien regisztrálnak – mindenkit be tudunk oldani. Azokat is akik most egyébként többféle keleti és nyugati oltóanyag AstraZeneca is rendelkezésre áll. „

Szentkirályi Alexandra elmondta:
Elkészült egy telefonos mobiltelefonos alkalmazás. Név, taj-szám, oltás ideje lesz benne, az adatokat QR-kóddal fogják ellenőrizni. Az applikációval igazolni lehet majd, hogyha valaki Megkapta az oltást. Ennek az élesítése az még nem történt meg, de várhatóan a következő időszakban meg fog ez is történni. Ennek a célja az, hogy egyszerű és kényelmes megoldást tudjon nyújtani arra hogy aki megkapta a koronavírus elleni védőoltást annak ez ad igazolást.

Elmondta azt is, hogy június elsejétől megtarthatóak lesznek a nyári táborok. Ahogy az is, hogy a védettségi igazolvány mellé elkészült egy applikáció is, várhatóan hamarosan élesedik is. Az EESZT-ben regisztrálni kell majd hozzá. Mind a plasztikkártya, mind az alkalmazás jó a védettség igazolására.

Elhangzott, hogy tárgyalnak Szlovákiával a kölcsönös védettségi igazolvány elfogadásáról. A határátlépésnél, ha sikerül megállapodni, Szijjártó Péter rögtön bejelenti.

Elmondták, hogy kétoldalú megállapodásokat köt Magyarország. Eddig 7 országgal írták alá az oltási igazolványok kölcsönös elfogadását. Azokban az országokban, ahová a magyarok többsége utazni szokott, mindegyik országgal jó eséllyel lesz ilyen megállapodás. Horvátországban a második oltást követő 14. napon engednek be bárkit az országba.

2020-ban 5 százalékos recesszió volt, az tíz százalékos gazdasági csökkenés, mondta Gulyás.

Gulyás Gergely elmondta: Idén 4,2-4,3 százalékos növekedési becslése van a pénzügyminisztériumnak. Ha ezt sikerül túlteljesíteni, akkor év végére a kormány eljuthat oda, ahol a koronavírus előtt állt Magyarország.

Gulyás szerint az oltási lassulás oka az, hogy hiába van több vakcina, mint regisztrált, az emberek egy része válogat a vakcinák közt. Ezért nem napi 100 ezerrel haladunk, hanem napi 30-40-50 ezerrel. De a 18 évnél idősebbek 56%-a már megkapta az oltást, és ez a szám június elejére meg fogja haladni a 65%-ot is akár.

„Jól állunk, de tudomásul kell venni, az oltás önkéntes, mindenki szabadon dönt.”

Az RTL Klub kérdése az volt, hogy hogyan tervezi a kormány növelni az oltási kedvet? Gulyás Gergely erre ezt válaszolta: reklámokkal, élőszóval, a védettségi igazolványok használatának előnyével biztatnak arra mindenkit, hogy oltassa be magát. Mindenki segítségére számítanak abban, hogy minél többen regisztráljanak az oltásra.

Nem kell fizetnie a műtét előtti PCR-tesztért annak, aki már regisztrált az oltásra – mondta el Gulyás Gergely.

„Aki megkapta az oltást, aki önhibáján kívül nem kapta meg az oltást, aki regisztrált az oltásra, annak sem kell fizetnie a halasztható műtétek előtti koronavírus-tesztelésért.”

Arra a kérdésre, hogy az Országos Atomenergia Hivatal vezetője miért lesz 9 évre kinevezve, Gulyás ezt mondta:

„Az volt az Unió kérése, hogy független szervként működjön, ez ezt szolgálja. A függetlenséget az is garantálja, hogy nem kormányzati alkalmazott vezeti, hanem szakmai kinevezett. Akik azt gondolják, hogy ehhez valamilyen politikai hűségeskü szükséges, tévedésben vannak. Eddig is a miniszter által kinevezett szakember vezette, január elsejét követően is elismert szakember fogja vezetni.”

Gulyás Gergely szerint az ellenzék bocsánatkéréssel tartozik mindazért, amit a járvány alatt csináltak.

A hitelmoratóriummal kapcsolatban nem született döntés. A kormány jelenleg tárgyalásokat folytat a Magyar Bankszövetséggel.

Két szempontból is tragikus lenne, ha nem valósulna meg Paks II. a Kormányinfó tájékoztatása szerint:

Elsőként drámai rezsiáremelkedéshez vezetne. Másodszor pedig, akik elkötelezettek a környezetvédelem iránt, azok tudják, hogy a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott célok atomenergia nélkül nem érhetők el. – mondta Gulyás Gergely

A közétkeztetésben 2022-től a beszerzett termékek összeértékének legalább 60%-a helyi élelmiszerekből kell származnia. – hangzott el a mai Kormányinfón.

Gulyás Gergely elmondta: Semmilyen értelmezhető érv nem szól az Európai Ügyészséghez való csatlakozás mellett. Pláne, hogy a saját országában is bűncselekménnyel vádolt, magyarellenes eljárásokat megindító román vezetője van ennek a szervezetnek. Szerinte tragikomikus, amikor egykor magukat nemzetinek nevező pártok ehhez az ügyészséghez való csatlakozás mellett szállnak síkra.

„Reméljük minél előbb, szerintünk már júniustól”. – válaszolta Gulyás arra a kérdésre, hogy: mikor lehet jelen a sajtó a Kormányinfón, illetve az Operatív Törzs tájékoztatóján?

Gulyás szerint nagyobb az esélye annak, hogy évközben nem emelik a minimálbért, mint annak, hogy megemelik.

Gulyás elmondta, nem tervezi a kormány, hogy a védettségi igazolványt kiváltaná a rendezvényeken egy negatív PRC-teszt mivel a PCR-teszt nem nyújt olyan biztonságot, mint a beadott oltás.

Gulyás Gergely elmondta: A rendkívüli jogrendben gyakorlatilag törvényt tud hozni a kormány, sok ilyen született, például a hitelmoratórium, vagy a személyes ügyintézést kiváltó intézkedések. Ahhoz, hogy ilyenek fennmaradhassanak a veszélyhelyzet után is, ahhoz olyan törvényt kell elfogadni, ami ezen szabályok fennmaradását biztosítják. Hogy mik ezek, amiket fent kívánnak tartani, a tavaszi ülésszak végéig el fogják dönteni. A veszélyhelyzet azonban egy nappal sem fog tovább tartani, mint szükséges.

Gulyás elmondta: Akinek gondja van a védettségi igazolvány megkapásával, az menjen be a kormányhivatalba, ott jelezze a problémáját. Tervben van, hogy ne csak postán, hanem személyesen a kormányhivatalban is odaadják a hiányzó védettségi igazolványokat.

Gulyás szerint a járvány enyhülésével a Covid-osztályok ágyszáma csökkenthető és folyamatosan történik az orvosok visszahelyezése is. Az orvosok jó része visszatérhet az eredeti munkakörébe. A temetkezésekre vonatkozó korlátozások pedig várhatóan az 5 milliós oltottságnál oldhatók fel.

Május 25-től a kormányablakok újra időpontfoglalás nélkül, sorszámhúzással fogadják az ügyfeleket. – Hangzott el a kormányinfón. Ettől azt reméli a kormány, hogy így hatékonyabban, gyorsan tudnak a tömegek intézkedni.