Mi lehet a külföldiek vakcinaigazolványával?

Számos olyan eset történt miszerint az itt élő külföldiek, hiába kapták meg az oltást, vagy az oltásokat mégsem kapták még meg a vakcinaigazolványukat, ergo rájuk továbbra is a érvényesek a korlátozások. Nem látogathatják az edzőtermeket, múzeumokat, vagy az éttermek belső tereit.

Eddig több mint 4,2 millió védettségi igazolványt gyártottak le, viszont a kiállított igazolványok között nem szerepelnek azon külföldiek kártyái, akik már megkapták az oltást első, vagy mindkét körben.

Elég kritikus volt az állapot az vakcinák tekintetében is, ugyanis a Magyarországon élő külföldiek számára hónapokig nem volt elérhető az oltás. Mindez vagy a tajszám, bár főként a vakcinára történő regisztráció lehetőségétől hiányából adódhatott. Ezt első körben kedden azzal orvosolták, hogy a már Magyarországon élő külföldiek és a tajszámmal nem rendelkező, külföldön élő és külhoni magyarok is regisztrálhatnak a koronavírus elleni védőoltásra – írja az Index .  

Müller Cecília úgy fogalmazott:

Ők velünk együtt élnek, járványügyi szempontból éppen olyan elbírálás alá esnek, mint a magyar állampolgárok. Elérkezett az idő, hogy bőségesen van vakcinánk. Így a Magyarországon élő külföldiek is regisztrálhatnak, és majd felvehetik az oltást

– mondta az országos tiszti főorvos.

Ha nincs kártya nincs szórakozás sem:

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón bejelentette, hogy a korlátozások a védettséggel nem rendelkezők számára augusztusig biztosan maradnak.

Tehát szinte sehova sem mehetnek. Nem látogathatják az éttermek belső részeit, sporteseményeket, edzőtermeket, múzeumokat, színházakat, fürdőket. Mindezeket csak azon emberek vehetik igénybe, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal.

Viszont nem meglepő annyira, hogy kormányunk ismét megfeledkezett a Magyarországon élő külföldiekről.

A Koronavírus oldalon ennek ellenére azt írják, hogy TAJ-számmal nem rendelkező Magyarországon élő külföldieknek a regisztráció során szükséges megadniuk a nevet, az életkort, az e-mail címet, a telefonszámot és az értesítési címét.

Az Index több olyan esetről is beszámolt, hogy hiába próbáltak a Magyarországon élő külföldiek utánajárni a védettségi igazolványuk hollétének csak falakba ütköztek, vagy válaszra sem méltatták őket, hiába a több éves munkatapasztalatuk Magyarországon.

(Index)