Gulyás: A korlátozások a védettséggel nem rendelkezők számára augusztusig biztosan maradnak

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtök délelőtti Kormányinfón elmondta, hogy az oltásoknak köszönhetően sikerült a harmadik hullámot megtörni.

Jelenleg 4 153 000 fölött van az első oltásban részesültek száma Magyarországan, ez a felnőtt korú lakosság közel 50 százaléka.

Szerinte ez egy szabadságkérdés is, és Magyarország Európában elsőként szerezhette vissza a szabadságát. Aki beoltatja magát, az visszakaphatja a megszokotthoz közeli életét.

A Nemzeti Konzultáció eredményeivel kapcsolatban kiemelte, hogy több mint 500 000 választópolgár korábban úgy döntött, hogy akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek, azok élvezhessenek előnyöket. Ezen alapul ma a magyar védekezési stratégia.

A járványügyi korlátozások a védettséggel nem rendelkezők számára fennmaradnak, augusztus végéig biztosan.

Az oltásokkal kapcsolatban elmondta, hogy jövő héttől hetente átlagosan körülbelül 120-180 ezer Pfizer és Moderna áll majd rendelkezésre, ebből fogják beoltani a fiatalokat, illetve félre fognak belőle tenni a második oltásokra.

Az összses regisztrált 80 százalékát már beoltották, 1 milliónál kevesebben vannak azok, akik az első oltást még nem kapták meg.

A miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarországon szigorú ellenőrzési vizsgálatot követően történik meg az oltóanyagok engedélyezése, és bármelyik itthon alkalmazott oltóanyag biztonságos és hatékony.

Ha valaki nincs beoltva, akkor az a vírusnak nagy mértékben ki van téve.

Elmondta, hogy aki védettségi igazolvánnyal lép be az ország területére, annak most már nem kell karanténkötelezettséget teljesítenie, hamarosan pedig a kiskorúakkal együtt is be tudnak majd lépni.

Folynak a tárgyalások a védettségi igazolványok elfogadásáról, de hozzátette, hogy Magyarország kétoldalú megállapodásokat köt a lehető legtöbb országgal, így oda a kínai, illetve az orosz vakcinákkal beoltott magyarokat is be fogják engedni.

Várhatóan a déli országokba mindenki be fognak engedni a nyári hónapokban.

A 2022-es költségvetéssel kapcsolatban Gulyás elmondta, hogy a cél a dinamikus gazdasági növekedés elérése. Szerinte ennek az évnek a végére érhetjük el azt a szintet, ahol a járvány előtt voltunk, 5,2 százalékos gazdasági növekedéssel számol most a kormány.

„Magyarország takarékos gazdaságpolitikája bevált”

-jegyezte meg.

Szerinte Magyarország a többi EU-s országgal ellentétben az államadósságot jelentősen kisebb mértékben növelte, de ennek csökkentése mostantól folyamatosan biztosított.

Ezek után a családok támogatásáról beszélt. A kormány visszaépíti a 13. havi nyugdíjat. A jövő évi költségvetésben szerepel a 25 év alattiak személyi jövedelemadó mentességét, illetve további járulékokat is.

Szerinte a normalitáshoz való visszatérés itthon a járvány elmúltával a gazdaság területén is sikeresen meg tud történni.

Elmondta, hogy az egészségügyben is újításokat vezetett be a kormány, például megszüntette a hálapénzt, és szerinte az elmúlt 10 évben az egészségügyre fordított támogatásokat megduplázták.

A kis- és középvállalkozások adócsökkentésével kapcsolatban megjegyezte, hogy ez jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a munkanélküliség hazánkban a kormány szerint nem harapózott el a járvány alatt.

Az M1 azt kérdezte, hogy mit gondol arról a kormány, hogy a baloldali pártok nem vonták vissza azt a határozati javaslatukat, amelyben a keleti vakcinákat támadják. Gulyás Gergely erre azt felelte, hogy Magyarország azért áll ilyen jól az oltási versenyben, mert sikerült több mint 1 800 000 keleti vakcinát első oltásként beadni. Szerinte érdemi különbség a vakcinák hatékonyságában nincsen, és sajnálja, hogy a baloldal nem az oltás felvételére bíztat, hanem az önös üzleti és politikai érdekeket szolgálja.

Egy LMPS-s politikus kérdésére, miszerint az Európai Uniós pénzek nélkül recesszióba kerülne az ország, a miniszter elmondta, hogy az Uniós pénzek nem támogatások, hanem megilletik az országot, mert csatlakoztunk a közös piachoz, ez pedig egy kölcsönösen előnyös helyzet.

„Nehogy valaki úgy gondolkozzon, mint a baloldal, hogy mi valami könyöradományt kapunk az Európai Uniótól”

-hangsúlyozta..

A kérdésre, hogy mit szól Dobrev Klára miniszterelnök-jelöltségéhez. A miniszter kiemelte, hogy szerinte érdemben úgyis Gyurcsány Ferenc lesz az ellenzék jelöltje.

Arról, hogy mit gondol a WHO véleményéről a kínai vakcinákkal kapcsolatban, Gulyás Gergely elmondta, hogy Magyarország is vizsgálja a vakcinák hatását, és szerinte minden alapot nélkülöző állítás az, hogy valakiknek nem nyújt elég védettséget a Sinopharm vakcinája A Semmelweis Egyetem kutatását hozta fel példának, amely alapján az ezzel a vakcinával elért védettség akár több százszorosa is lehet annak, mint amit egy egyszerű átfertőzöttséggel el lehetne érni. Szerinte aki a második oltást megkapta a kínai oltóanyagból, ott a védettség mértéke rendkívül magas, a megbetegedés esélye pedig rendkívül alacsony.

A KSH népesedési adatai szerint soha nem volt akkora a halálozási arány, mint 2020-ban, mostanra pedig már 28 ezer áldozatnál járunk. Gulyás Gergely szerint mégis az ország a többlethalálozásban Uniós összehasonlításban a középmezőnyben van. Úgy gondolja, hogy azért szubjektív adat, mert Magyarországon azokat is a koronavírus áldozataihoz sorolják, akik nem a fertőzésben hunytak el, de az elhalálozás idején pozitív volt a tesztjük.

A magyar állampolgárok külföldi oltásával kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, hogy azokat a védettségi igazolványokat nem tudják elfogadni, mert ennek még nincs meg az egységes rendje. Kiemelte, hogy azoknál az országoknál elfogadják az igazolványt, akikkel magyarország kétoldali megállapodást kötött az ügyben.

Elmondta, hogy a külföldön élő magyar állampolgárok is tudnak már regisztrálni az itthoni oltásra.

A védettségi igazolvány kapcsolatban érkezett panaszokról és az ügyintézés folyamatáról a miniszter úgy fogalmazott, a fennálló problémák várhatóan egy-két héten belül soron kívül megoldódnak majd, mert kiemelt figyelmet fognak fordítani a védettségi igazolványokkal kapcsolatos észrevételekre.

A védettségi igazolványt egyébként az első oltást követően állítják ki és postázzák. Szerinte ez helyes döntés, mert van, ahol sokat kell várnia a második oltásra.

Kiemelte azonban, hogy a kormány javaslata szerint a védettségi igazolvány érvényességét vesztené, ha valaki nem adatná be magának a második vakcinát.

Arra a kérdésre, hogy mikor előzzük meg Izraelt az átoltottsági stratégiában és mikorra lehet meg a 70 százalékos átoltottság, Gulyás azt felelte, hogy minden a regisztráltak számától függ, illetve attól, hogy mennyire hajlandóak az emberek minden itthon forgalomban lévő vakcinát elfogadni. Szerinte a 70 százalékos elérése reálisan nézve a maximum, és 5 milliós átoltottság fölött fog lelassulni a hajlandóság. Arról biztosított mindenkit, hogy a vakcina hiánya nem lesz akadálya az átoltottságnak.

A Fudan Egyetem és a Diákváros kérdésével kapcsolatban a miniszter elmondta, hogy a Diákváros ugyanúgy meg fog épülni, de a nemzetek közötti felsőoktatási együttműködés is fontos, és a Fudan Egyetem a legjobb egyetemek között van, az pedig közös érdek, hogy minél több jó egyetem legyen Magyarországon.

Arra a kérdésre, hogy az ideológia szempont szerepet játszott-e az egyetemi modellváltásnál, Guyás Gergely azt válaszolta, hogy pártpolitikai ideológia nem játszott szerepet abban, hogy a kuratóriumokba ki kerül be, inkább az, hogy az illető nemzeti szemléletű legyen.

„Magyarországon többen dolgoztak 2021 márciusában, mint 2019 márciusában”

-jelentette ki a munkaerőpiac alakulásával kapcsolatban.

Gulyás Gergely elmondta, hogy nem befolyásolja a lengyel-magyar kapcsolatokat az, hogy Varsó támogatná Ukrajna NATO-hoz és EU-hoz való csatlakozását, mert ezt Magyarország eddig is támogatta. Azonban idő közben Ukrajna bevezetett egy méltatlan nyelvtörvényt, és csak ennek eltörlése esetén tudná Magyarország újra teljes szívvel támogatni az ország csatlakozását.

A kérdésre, miszerint miért van egyre több hajléktalan és közlekedési dugó Budapesten, a miniszter azt felelte, hogy egyértelműen Karácsony Gergely városvezetése tehet erről, és ahogy látja, sokkal rosszabb állapotban van a Főváros, amióta ellenzéki vezetés alatt áll.

Gulyás Gergely kiemelte, hogy a migrációs nyomás továbbra sem szűnt meg, sőt a járvány végének hatására vissza fog térni, de hangsúlyozta, hogy Magyarországon továbbra is kiemelt határvédelem lesz.

Arra a kérdésre, hogy azoknak a diákoknak, akiknek esetlegesen a kötelező karantén miatt a héten nem sikerült megírniuk az érettségit, lesz-e lehetőségük a szóbeli érettségik idején letenni az írásbeli, vagyis hamarabb, mint a rendeletben megszabott októberi időpont, a miniszter azt felelte, hogy aki teheti, az mindenképpen írja meg az érettségit, egyébként pedig az Operatív Törzs hatáskörébe tartozik a kérdés.

A fővárosi cégek dolgozóinak béremelésének fedezetével kapcsolatban megtudhattuk, hogy a kormány nem gondolja, hogy ebben részt kéne vennie, mert a Főváros az egyik leggazdagabb önkormányzat, és senki másnak nincs hasonló mértékű mozgástere.

A kérdésre, hogy a 18 év felettiek Pfizer iránti nagy érdeklődését látva miért nem teszik át későbbre a 16-18 évesek oltását, Gulyás Gergely azt válaszolta, hogy a világos oltási protokoll szerint a 18 év felettiek bármilyen oltóanyagot kaphatna, a 16-18 évesek viszont csak Pfizert.

Az Index azt kérdezte, hogy az eddig bejelentette megállapodásokon túl mely országokkal tárgyal még a kormány a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról. A miniszter erre elmondta, hogy nagyon sok országgal folynak a tárgyalások, és azt remélik, hogy az összes környező országgal sikeres megállapodás jön majd létre.

Arról, hogy az előválasztás veszélybe kerülhet-e a járvány miatt, Gulyás Gergely úgy vélekedik, hogy nem látja ennek veszélyét. Szerinte nyárra visszatérhet a szabad élet, ősszel pedig már nem lesz szükség a veszélyhelyzet fenntartására.

A miniszter elmondta, hogy Becsó Zsolt koronavírusos esete után számtalan hamis tényállítás jelent meg a sajtóban, miután a képviselő koronavírusos fertőzéssel jelent meg a Parlamentben, pedig a képviselő állítólag felelősségteljesen járt el. A kormány kiemeli, hogy a képviselő szavazás a után vett részt tesztelésen, rá egy-két napra tudta meg az eredményt és akkor ezt jelezte is.

Arra a kérdésre, hogy miért nem lehet továbbra sem képviselő-testületi és bizottsági üléseket tartani, Gulyás a rendkívüli jogrendre hivatkozott, amelyre harminc évig nem volt szükség, azonban ebben a jogrendben ez a hivatalos szabályozás.

Azzal kapcsolatban, hogy a magyarországi külföldi állampolgárok miért nem kaptak védettségi igazolványt, illetve mikorra várható ennek a helyzetnek a megoldása, Gulyás azt felelte, hogy a Magyarországon élő külföldiek oltása most kezdődik majd el, így ez a probléma nem igazán állhat fenn, hacsak valaki nem jogellenesen jutott oltáshoz.

A szűrővizsgálatok újraindításával kapcsolatban megtudhattuk, hogy a legfontosabb szűrővizsgálatok újra zajlanak, a tervek szerint 5 millió beoltottál a rehabilitáció is újra tud majd indulni, illetve a látogatási tilalom is feloldásra kerülhet a kórházakban.

Felmerült a kérdés, miszerint most, hogy az új egészségügyi törvény miatt az endometriózissal foglalkozó specialisták nagy része a magánpraxist választotta, és ennek a nőket érintő betegségnek a magán úton való kezelése kifejezetten drága, hogyan egyeztethető össze a kormány oly sokszor hangoztatott családpolitikájával az, hogy emiatt most sok nő nem kap megfelelő kezelést, pedig a gyermekvállalást ez a betegség gátolja. Szentkirályi Alexandra erre azt reagálta, hogy a kormánynak nagyon fontos az endometriózissal küzdő nők helyzete, így a kezelések és a kórházi ellátás finanszírozására havonta 1 milliárd forintnyi támogatást fordít.

A zenés, táncos rendezvényekkel, a fesztiválokkal, a koncertekkel és a lakodalmakkal kapcsolatban

Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy reálisan az 5 millió beoltott elérését követően lehet majd ilyen rendezvényeket szervezni. Számítások szerint ez május végére fog bekövetkezni.