Caitlyn Jenner szerint transzneműek ne vehessenek részt a női sportversenyeken

Gareth Cattermole/Getty Images

Az amerikai hírességgel a TMZ készített egy villáminterjút a témában, amit videón is megtekinthetünk.

Az egykori aranyérmes olimpikon, Bruce Jenner, akit sokan a Kardashian-klán fejesének, Chris Jennernek a volt férjeként, illetve Kendall és Kylie Jenner apjaként is ismerhetnek, 2015-ben coming outolt transzneműként. Annál is érdekesebb tény, hogy most ugyanez az ember immár a Caitlyn Jenner nevet használva a Republikánusok kormányzójelöltjeként indult Kaliforniában.

Most a TMZ kérdésére, miszerint mit szól ahhoz, hogy több amerikai államban is a transzneműeket a sportból kizáró szabályok bevezetésére készülnek, Caitlyn Jenner azt nyilatkozta, hogy

szerinte aki biológiailag fiúnak született, annak nem szabadna engedni, hogy a lányokkal versenyezzen, legalábbis az iskolákban biztosan nem.

A TMZ kiemeli, hogy különösen érdekesnek hat ez a kijelentés egy olyan ember szájából, aki maga is transznemű, ráadásul sikeres olimpikon, de hozzáteszik, hogy Caitlyn állítása szerint az igazságosság és a lányok védelmének érdekében van ezen az állásponton.

A felvetés sajnos nem olyan fekete-fehér, mint amilyennek látszik. Míg egyesek szerint a transz nők biológiai okokból adódóan jobban teljesítenek az atlétikában a magasabb tesztoszteronszint miatt, a tudósok szerint ez sem igaz minden esetben.

Vannak tanulmányok, amelyek ezt a nagyon bonyolult és összetett témát vizsgálják, és ezek eredménye alapján a transz nők általában valóban jobb teljesítményt nyújtanak cisznemű társaiknál bizonyos sportágakban, azonban egyelőre nem született konszenzus arórl, hogy ez mennyiben múlik a magasabb tesztoszteronszinten, és mennyiben a véletlenen, így a vizsgálatok még nem zárultak le az ügyben.

Az mindenesetre tagadhatatlan, hogy aki biológiailag fiúnak születik, nagy valószínűséggel és sok esetben érhet el jobb eredményeket a sport területén, ez sajnos a női és férfi sportolók rekordjainak összeméréséből is kiderül.

Caitlyn Jenner egyébként klasszikus jobboldali választ adott, hűen a Republikánusok álláspontjához, így tulajdonképpen nem keveredett önellentmondásba.