Meghalt egy kaliforniai férfi rendőri intézkedés közben

Egy kaliforniai rendőri intézkedésről készült testkamerás felvétel, amin egy Mario Arenales Gonzales nevű feltehetően dél-amerikai származású 26 éves férfi életét veszti. Az eset a George Floyd-ügy ítélethozatalát megelőző napon történt, április 19-én.

A tegnap YouTube-ra is feltöltött testkamerás felvételek alapján nem is csoda, hogy elővették az intézkedést. A felvételen ugyanis jól látható, hogy az illuminált állapotban lévő Gonzalez teljesen összezavarodott a rendőrségi intézkedéstől. Vagy tíz percig hezitált, hogy egyáltalán megmondja-e nekik a nevét.

A rendőrök ezután megpróbálták letartóztatni, a férfi azonban nem működött együtt, láthatóan az illuminált állapota végett. így a földre vitték és ott bilincselték meg. A hason fekvő férfi próbált kiszabadulni és egyre hangosabban nyöszörgött. A rendőrök eközben egymásnak is hangsúlyozták, hogy ne gyakoroljanak fizikai nyomást a férfira, de a rajta térdelő rendőr társa felvetésére sem akarta, oldalára fordítani a férfit. Attól tatott, hogy elveszti a fogást rajta. A videó alapján nem tiszta, hogy pontosan mekkora nyomást gyakorolt rá a rajta térdelő rendőr.

Gonzalez nagyjából öt perc után pár másodperc leforgása alatt teljesen mozdulatlanná vált. Ezután rögtön megkezdték az újraélesztését, de sikertelenül. 

Egyenlőre nem közölték, hogy pontosan mi vezetett Gonzalez halálához. Valamint azt sem, hogy szerepet játszott-e a az életvesztésben az alkohol, vagy drog, aminek a hatáa alatt állt.

A Gonzalez-család ügyvédje szerint a 26 éves férfi halála elkerülhető lett volna. Hozzátette, hogy senki nem érdemel ilyen jellegű büntetést, aki látszólag nem józan.

A férfi testvére szerint Gonzalez nem jelentett fenyegetést senkire, a rendőrök pedig egyszerűen csak meggyilkolták őt.

A helyi rendőrfőnök nem tudja, hogy a rendőrök miért döntöttek úgy, hogy a férfit le kell vinni a földre, ezért reméli, hogy ez is kiderül majd a vizsgálatok során.

/CNN