Meghalt egy kaliforniai férfi rendőri intézkedés közben

Egy kaliforniai rendőri intézkedésről készült testkamerás felvétel, amin egy Mario Arenales Gonzales nevű feltehetően dél-amerikai származású 26 éves férfi életét veszti. Az eset a George Floyd-ügy ítélethozatalát megelőző napon történt, április 19-én.

A tegnap YouTube-ra is feltöltött testkamerás felvételek alapján nem is csoda, hogy elővették az intézkedést. A felvételen ugyanis jól látható, hogy az illuminált állapotban lévő Gonzalez teljesen összezavarodott a rendőrségi intézkedéstől. Vagy tíz percig hezitált, hogy egyáltalán megmondja-e nekik a nevét.

A rendőrök ezután megpróbálták letartóztatni, a férfi azonban nem működött együtt, láthatóan az illuminált állapota végett. így a földre vitték és ott bilincselték meg. A hason fekvő férfi próbált kiszabadulni és egyre hangosabban nyöszörgött. A rendőrök eközben egymásnak is hangsúlyozták, hogy ne gyakoroljanak fizikai nyomást a férfira, de a rajta térdelő rendőr társa felvetésére sem akarta, oldalára fordítani a férfit. Attól tatott, hogy elveszti a fogást rajta. A videó alapján nem tiszta, hogy pontosan mekkora nyomást gyakorolt rá a rajta térdelő rendőr.

Gonzalez nagyjából öt perc után pár másodperc leforgása alatt teljesen mozdulatlanná vált. Ezután rögtön megkezdték az újraélesztését, de sikertelenül. 

- Hirdetés -

Egyenlőre nem közölték, hogy pontosan mi vezetett Gonzalez halálához. Valamint azt sem, hogy szerepet játszott-e a az életvesztésben az alkohol, vagy drog, aminek a hatáa alatt állt.

A Gonzalez-család ügyvédje szerint a 26 éves férfi halála elkerülhető lett volna. Hozzátette, hogy senki nem érdemel ilyen jellegű büntetést, aki látszólag nem józan.

A férfi testvére szerint Gonzalez nem jelentett fenyegetést senkire, a rendőrök pedig egyszerűen csak meggyilkolták őt.

A helyi rendőrfőnök nem tudja, hogy a rendőrök miért döntöttek úgy, hogy a férfit le kell vinni a földre, ezért reméli, hogy ez is kiderül majd a vizsgálatok során.

/CNN

- Hirdetés -