Csak nyugati vakcinával oltottak kaphatnak uniós oltási igazolást

Az Európai Parlament megszavazta (döntő, közel négyötödös többséggel) a digitális zöldigazolványról szóló javaslatot. Erről tett bejelentést az EP mai ülésén.

Júniustól a védettek kiválthatnak egy QR-kód alapú igazolást. Az számít védettnek, akik igazoltan átestek a víruson, vagy beoltatták magukat. Az igazolvány célja az, hogy az Európai Unión belül könnyebbé tegye a szabad mozgást. Mind az uniós és mind az Unión kívüli állampolgárok számára egyaránt.

A szavazás után most a tagállamokkal kell egyezteti a javaslatról, ugyanis Európai Unió Tanácsának is el kellene fogadnia a zöldigazolvány-tervet. A javaslat szerint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinákkal beoltottakat minden uniós tagállamban automatikusan megilletik az utazási engedmények.

Viszont azt már a tagállamok egyenként dönthetik el, hogy engedélyezik-e az utazást más oltóanyagokkal, például az orosz Szputnyik V-vel vagy a kínai Sinopharm vakcinájával beoltottaknak.

A tervezet szerint az uniós igazolásban szerepelni fog, hogy beoltottak-e valakit koronavírus ellen. Ha igen, akkor hány dózisban és milyen vakcinával. Csak az EMA által engedélyezett vakcinákat kötelező elfogadni. Nem csak az oltásokkal, de hivatalos PCR-teszttel és fertőzöttségen való átesettségget igazoló okmánnyal is lehet utazni.

Szerdán tartottak vitát a javaslatról az Európai Parlamentben, ahol Hidvéghi Balázs (Fidesz) és Donáth Anna (Momentum) is elfogadhatatlannak tartotta a keleti vakcinákkal kapcsolatos kitételt. Ez a magyar beoltottak jelentős hányadát hátrányosan érintené.

„Előttünk van egy olyan javaslat, ami a védettséggel rendelkezők számára eltörölné a karantén kötelezettségét az utazásoknál – azonban csak az EMA által elismert vakcinákkal oltottak utazhatnának eszerint korlátlanul. Ez a javaslat közel egymillió magyart korlátozna az unión belüli mozgásban, ez pedig elfogadhatatlan” – Mondta a Momentum EP képviselője felszólalásában.

Hidvéghi Balázs így fogalmazott: „Több mint egy éve tart a koronavírus-járvány, de nem a lényegről beszélünk – oltási igazolványokról van szó, de arról nem, hogy eközben milliók nem jutnak a koronavírus elleni oltóanyagokhoz ..egy vakcinának nincs világnézete, csak hatásfoka… Nem válogathatunk a vakcinák között, egyedül az számít, hogy az oltóanyag megvédi-e az embereket a fertőzéstől”