Hétvégén jöhet az újabb nyitás? Itt vannak a legfrissebb számok

Nagyot ugrott 24 óra alatt az oltottak száma, így hétvégére meglehet a 4 millió beoltott, amikor új intézkedések lépnek életbe és teret kap a védettségi igazolvány.

Tegnap reggeli adatok szerint 3 774 221 személy volt, aki megkapta az első oltását. Ez a szám ma reggelre elérte a koronavírus tájékoztatóoldal szerint a 3 870 222 oltottat, azaz egy nap alatt 96 001 személy kapta meg a vírus elleni vakcinát.

Ha a mai és a pénteki napon is sikerül a számokat tartani, akkor hétvégén életbe léphetnek az újranyitás következő intézkedései, melyek az alábbiak:

  • A kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.
  • Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.
  • A védetteknek (akinek védettségi igazolványa van) este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.
  • Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.
  • A védettek és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják.
  • A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken. 
  • A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet, vagy akár egy éves bezárással is sújtható.

Mivel a járvány továbbra is jelen van, ezért a fokozatos újraindítás mellett is fenn kell tartani a biztonsági intézkedéseket. Ezért egyes helyszíneken a védettség nélküli dolgozóknak továbbra is maszkot kell hordaniuk. Fennmaradnak a magán- és családi rendezvényekkel kapcsolatban 2020 novemberében elrendelt korlátozások. – teszi hozzá a korábban megjelent közleményében a Kormány, melynek rendeletei a 4 millió beoltottnál lép hatályba.