Gulyás Gergely: a 4 millió a holnapi napon meglehet

A ma délelőtt tíz órai kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelkséget vezető miniszter elmondta, hogy közelítünk a 4 millió beoltott felé, ezért a hétvégre már készülhetünk a széles körű nyitásra, melyről múlt héten pénteken Orbán Viktor is beszélt a Kossuth Rádióban.

A beoltottak száma ma reggelre elérte 3 870 222-t. – mondta el Gulyás Gergely a koronavírus tájékoztatóoldalán is látható adatokat. Ez azt jelenti, hogy egy nap alatt 96 001 embert sikerült beoltani. Ha ezt a számot tudjuk tartani a mai és a holnapi napon is, akkor a hétvégére már elérjük a 4 millió beoltottat. Ebből az következik, hogy a hétvégére készülhetünk a szélesebb körű nyitásra.

2584 új fertőzést regsiztráltak, valamint 186 beteg halt meg tegnapról mára. Jelenleg 5554 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 662-en vannak lélegeztetőgépen. 

Több, mint 2,25 millió vakcina érkezik az országba keletről és nyugatról.

A vakcinának köszönhetően javul a járványügyi helyzet, de a védelmi intézkedéséket továbbra is be kell tartani. Aki még nem tette meg, regisztráljon az oltásra. – hangsúlyozta a miniszter

Módosítják a büntetőtörvénykönyvet, a közokirat hamisítással lesz egy külön kitétele. Így akarják elkerülni a védettségi igazolványokkal való visszaéléseket. 100 forinttól egymillió forintig terjedhet, de akár egy év bezárással is sújtható az ilyen jogellenes magatartás, jelentette be Gulyás Gergely.

A kormány az 5 millió beoltott elérése után várhatóan május 10-től engednék újra a lakodalmakat, családi összejövetelek megrenezését.

Magyarország egyelőre úgy döntött, az EU-s helyreállítási programból a hitelt nem hívja le. Gulyás most elmondta, három ország venné fel a teljes hitelt, hat ország fontolgatja. De hozzátette, 2023 végéig bármikor, projekt alapon igényelhető a hitel, ha szükség van rá, és kedvező, mi is igénybe vehetjük. Azt is elmondta, hogy Magyarország elsők között fogja az EB-hez benyújtani a helyreállítási terveket. Az egészségügyben az egy fontos változtatás volt, ami kivezeti a hálapénzt. Azt kéri a magyar kormány, hogy ennek a reformnak egy részét fizesse ki az Unió. Elmondta, az egyetemi fejlesztéseket döntően nem uniós pénzből fogja Magyarország megvalósítani. Azonban minden egyetemi fejlesztést, amiről szó volt, megvalósítunk. Minden egyetem, amelyek az átalakulások mellett döntött, biztos lehet abban, hogy a forrásokhoz hozzájut.

A külügyminiszter felhatalmazást kapott, hogy kétoldalú szerződéseket kössön országokkal az utazásokkal, védettségi igazolványokkal kapcsolatban. Erről hamarosan bejelentést is tesznek.

Az oltási igazolványokról Gulyás elmondta: ha valaki nem kapta meg az igazolást, az ellenőrizni tudja, hogy a háziorvos feltüntette-e azt az eeszt-ben. Minden oltást a lehető leghamarabb fel kell tüntetni az egészségügyi online térben. Átlagosan 10 nap alatt érkezik meg az igazolvány a beoltott személyhez. Ugyanakkor Gulyás elismerte, hogy van, hogy ez nem sikerül.

Kérdések, válaszok

A védettségi igazolvánnyal kapcsolatban feltett kérdésekre Gulyás azt mondta, hogy a nyomdánál keddig összesen 4 176 133 igazolványt gyártottak. Ezekből több, mint 3 millió igazolványt postáztak. Ugyanakkor több pont van, ahol technikai problémák lehetnek. Például az is, ha a háziorvosok nem rögzítik az adatokat a rendszerbe, ilyenkor arról a Belügyminisztérium sem értesül.

Nem lehet kizárni azt sem, hogy a postán is elveszhetnek az igazolványok. Erre az operatív törzs megoldást keres – válaszolta Gulyás Gergely. Mindenkitől türelmet és elnézést kérnek, aki emiatt nem kapta meg az igazolványát.

Addig érdemes útvonalakat lezárni, amíg az a közlekedést nem lehetetleníti el, mondta Gulyás. Szerinte Budapesten sok a dugó, ott is, ahol korábban nem volt. A főváros közlekedést átalakító döntései okozzák azt. Jó lenne, ha az autósüldözés modern változata megszűnne. Szerinte a pesti alsó rakpart lezárás komolyabb gondot nem okozott. Ha biciklisávokat alakítunk ki ott, ahol nincs is igazán rá lehetőség, az az autósok számára rossz lehet.

A határon túli magyarok beoltásával kapcsolatban elmondta a miniszter, hogy először a Magyarországon élőket oltják be. Ha azután marad még vakcinánk, szeretnénk segíteni a határon túliakon is. Erről még döntés nem született, hiszen még nem oltottunk be mindenkit, akit be akarunk. – válaszolta Gulyás.

A kormány vasárnap közzé tett táblázatáról kérdezett az RTL Klub: Gulyás Gergely elmondta, hogy Karikó Katalin olyan szempontokat tett hozzá, melyek egyébként is ismertek voltak. A miniszter azt mondta, hogy nem véletlenül nem állapítottak meg a vakcinák közötti hierarhiát. Karikó Katalin azon megállapítása igaz, hogy a legtöbb idős embert Pfizerrel eltt beoltva. Az, hogy azzal oltunk a legrégebben, csak az összehasonlítási idő más, de ezek mind ismert tények voltak. Gulyás szerint a kormány értékelő véleményt is közzétett, ami nem minősítette a vakcinákat. Csupán azt a következtetést vonták le, hogy minden vakcina hatásos lehet. Hogy melyik vakcina a jobb, ebben a vitában azért nem vett részt a kormány, mert nincs érdembeli különbség. Ha van diferencia, akkor a Szputnyik a leghatásosabb a miniszter szerint.

A kínai és magyar állam közösen hozza létre azt az alapítványt, mely a Fudan Egyetemet működtetni fogja. Az egyetemmel kötött szerződést magyarul és kínaiul is közzéteszik majd – ígérte meg Gulyás Gergely.

A kínai-magyar légi selyemút nagyon fontos gazdasági lehetőségeket jelent Magyarország számára. Az elmúlt hónapok elegendő bizonyítékot szolgáltattak arra, mi volt az értelme a keletre történő nyitásnak. Elég csak a kínai vakcinákra gondolni – mondta el Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Budafokon együtt kampányoltak ellenzéki és kormánypárti politikusok az oltás mellett. Az Infostart megkérdezte, tervez-e a kormány ilyet, akár országos szinten.
Gulyás Gergely erre azt válaszolta, hogy örülnek, hogy ilyen is előfordul, de „oltásellenesekkel nehéz oltás melletti kampányt szervezni, ezért egyedül maradtunk”… Szerinte az ellenzék oltásellenes, ezért ilyenre nem nyílt meg a lehetőség. „Ha lenne ilyen, jó példa lenne.” – közölte a miniszter.

A terasznyitás miatt kialakult tömegekkel kapcsolatban Gulyás nem érzi úgy, hogy a rendőrségen bármit is számon lehetne kérni. „Természetesen a járványügyi szabályokat mindenkinek be kell tartani, de nem csoda, hogy fél év bezártság után volt olyan néhány olyan jelenet, ami nem felelt meg a szabályoknak.” -mondta el. Gulyás szerint a legnagyobb biztonságot nem a távolságtartás hanem az oltás adja.

Az Európai Labdarúgó-szövetség azt írja: a budapesti EB-mérkőzésekre érkező szurkolóknak elég a negatív PCR-teszt. Ezzel szeben a magyaroknak viszont csak védettségi igazolvánnyal van lehetségük bemenni. Gulyás erre azt mondta, ez nem kettős mérce. Egyszerűen csak arról van szó, hogy Magyarország jól áll az oltással, míg más országokról ez nem mondható el. Itthon addigra mindenki be tudja magát oltatni, de más országok nem fognak ilyen jól állni. Így a külföldieknél a negatív PCR-teszt lesz az elvárás. – közölte a miniszter.

Arra a kérdésre, hogy a szóbeli érettségit miért nem lehet júniusban megtartani, azt válaszolta a miniszter, hogy az összes szakmai szervezettel teljes volt az egyetértés, hogy csak az írásbeli érettségikre kerüljön sor. Ennek nem csak a járvány elleni védekezés az oka, hanem a tavaly lebonyolított érettségi is emellett szól – mondta Gulyás Gergely.

„Reméljük minél előbb”

– válaszolta Gulyás a 444.hu kérdésére, mely úgy szólt, hogy mikor lehet végre személyesen kérdezni a Kormányinfón?

Gulyás szerint mindenki el tudja dönteni, hogy az első oltás után, a védettségi igazolványával megy-e közösségbe, vagy megvárja a második oltást. A rendelkezésre álló adatok alapján az igazi különbség az oltatlanság és az első oltás között van, nem a két oltás között. A miniszter kiemelte, hogy a járvány leküzdése ellen a vakcina az egyetlen fegyver, ami tavaly nem volt, most viszont van. tehát úgy lehet tervezni a költségvetéssel, hogy „bízhatunk abban, hogy május végével, június elejével a járvány véget fog érni, vagy olyan minimálisan lesz jelen, ami a normális élethez való visszatérést nem zavarja meg.” – mondta a miniszter.

Április második felétől kezdték el beoltani a diplomatákat. Brit, kínai, amerikai, és orosz diplomaták kaptak eddig oltást. Azért ők, mert eddig ezekből az országokból kaptunk vakcinákat.