Elbukott a német klímatörvény, mert nem elég szigorú

Alkotmányellenesnek ítélte a német Szövetségi Alkotmánybíróság a jelenleg hatályos klímavédelmi törtvényt, mivel az nem fékezi meg eléggé a CO2 kibocsájtást és jövő generációinak a szabadságjogait veszélyezteti. 2022-ig még szigorúbb törvényt kell hozniuk.

Alkotmánybírósági panasszal élt Luisa Neubauer a Fridays for Future klímaaktivistája, mivel szerinte a hatályos német klímavédelmi törvény nem volt elég szigorú. A bírák döntése értelmében arra kötelezik a törvényhozót, hogy 2022 végéig részletesebben szabályozza az üvegházhatású gázok kibocsátását, szerintük ugyanis a mostani rendeletek valóban nem fékezik meg kellőképpen a CO2 kibocsájtást és ezt a fajta feladatot leginkább 2030 utánra halasztja.

Ahhoz, hogy a Németország által is aláírt Párizsi Megállapodásban foglaltak tarthatóak legyenek, 2030 után már olyan drasztikus lépéseket kellene megtenni az országnak, ami a személyek szabadságjogait is korlátozhatná.

Az alkotmánybíróság döntése azért is fontos, hiszen ezzel olyan bírói precedenst teremtettek Németországban, ami a későbbi alkotmánybírói döntéseket is befolyásolhatják.

A panaszt benyújtó klímaaktivista, Luisa Neubauer Twitteren is kifejezte örömét, mint írta: NYERTÜNK!!!