17 országban jelen lehet az indiai vírusvariáns

Az Egészségügyi Világszervezet kedden közölte, hogy legalább 17 országban jelen lehet az indiában kialakult variánsa a koronavírusnak.

A világszervezet modellkészítései alapján a B.1.617-ra elnevezett „mutáns” gyorsabban terjed, mint az Indiában megtalálható többi variáns. Ez azt jelentheti, hogy nagyobb a fertőzőképessége. Míg a WHO korábban csupán „érdekes variánsnak” nevezte, most már „aggasztónak” címkézte. Ez arra utalhat, hogy veszélyesebb lehet ez a variáns, mint várta eleinte a világszervezet. Fertőzőképesebb, halálosabb, a vakcinákra kevésbé érzkeny.

A vírusvariánst összesen több, mint 1200 DNS-szálban mutatták ki. A legtöbb ilyen DNS-kódsort Indiából, Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból és Szingapúrból töltötték fel az influenzavírusok DNS-adatait gyűjtő GISAID globális adatbázisba, de például Görögországból, Svájcból, Belgiumból és Olaszországból is – írta a WHO heti jelentésében.

A variánssal kapcsolatban azonban még van több megválaszolatlan kérdés. A járvány indiai felgyorsulása mögött nemcsak ennek a változatnak a megjelenése állhat, hanem a járványügyi intézkedések be nem tartása, például a tömegrendezvények engedélyezése – jegyezte meg a WHO.

/MTI