Áder János és felesége a koronavírus miatt árván maradt gyerekeknek hoznak létre alapítványt

A köztársasági elnök a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában jelentette be, hogy feleségével, Herczegh Anitával a koronavírus miatt árván maradt gyermekek megsegítésére alapítványt hoznak létre.

Áder felhívta rá a figyelmet, hogy a járvány harmadik hullámában sok fiatal, gyermeket nevelő ember veszti életét, és a kisgyerekeik sokszor árván maradnak.

„Hetek óta azon gondolkodtunk a feleségemmel, hogy hogyan lehetne ezen a helyzeten segíteni. Kíváncsi voltam, hogy hány családot és hány gyermeket érinthetett ez a járvány: több mint hatszáz gyermekről van szó, és több mint négyszáz családról.”

-mesélt az ötletről.

Szerinte fontos, hogy ezeket a gyerekeket legalább a nagykorúvá válásukig vagy addig, amíg szakmát, esetleg diplomát szereznek, segíteni kell anyagilag.

A köztársasági elnök az alapítvány létrejöttének részleteit is ismertette. Elmondta, hogy az alapítvány még nincs bejegyezve, így az adományok fogadása egyelőre nem áll módjukban, de jövő héten már indul a bírósági eljárás.

Hozzátette, hogy a jogi előkészítő munkálatok azonban már befejeződtek, és z alapító okirat is készen van.

Jogi értelemben az alapító Áder János, a felesége pedig a kuratórium tagja, valamint felkérte Bagdi Emőke klinikai szakpszichológust és Ürge-Vorsatz Diána fizikust is, akik igent mondtak.

Áder János elmondta, hogy az az alapítvány indítására feleségével 5 millió forintot fordítottak saját megtakarításukból, de hozzátette, hogy az ismeretségi köréből bőven számíthat majd támogatásokra.

Az alapítvány a köztársasági elnök Regőczi István katolikus papról nevezte el azzal az indokkal hogy a pap egész életét az árva gyerekeknek szentelte.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd